Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

5 tips om vacatures te vullen

5 tips om vacatures te vullen in een krappe arbeidsmarkt

Het aantal vacatures is in 2022 gestegen tot een recordhoogte. Veel bedrijven zoeken nieuwe medewerkers en in sommige sectoren is er zelfs een ernstig personeelstekort. Hoe zorg je als werkgever als je opvalt tussen al deze vacatures? Hoe vind je goed personeel? Lees 5 tips om vacatures te vullen in een krappe arbeidsmarkt.

Met deze veelgehoorde tip is Tosserams het in ieder geval niet eens: werk aan je imago. Het gaat namelijk niet om het imago van je bedrijf, maar om de identiteit. Je kan nog zo’n fantastische imagocampagne optuigen en een mooi beeld schetsen, als het niet klopt met de realiteit dan heb je er weinig aan. De volgende tips gaan je wél helpen.

Zorg goed voor je personeel

De beste ambassadeur voor je bedrijf is de eigen medewerker. En dan niet de recruiter die de taak heeft om de vacatures te vullen, maar de specialist die een directe collega zoekt voor in zijn of haar team. Als je personeel enthousiasme uitstraalt, dan wordt het ineens gemakkelijker om nieuwe medewerkers aan te trekken. Tevreden personeel zal sneller beschikbare vacatures in hun eigen netwerk delen en doet ook nog eens een goed woordje voor jou als werkgever. De eerste (en misschien wel belangrijkste) tips is dus: zorg goed voor je personeel en je zal gemakkelijker personeel vinden én binnenhouden. Want vacatures vullen heeft ook geen zin als aan de achterkant je huidige personeel wegloopt.

Staar je niet blind op functie-eisen

In tijden van een krappe arbeidsmarkt is het niet slim om je blind te staren om het lijstje met functie-eisen. Sterker nog: Tosserams is van mening dat het lijstje met functie-eisen voorgoed in de prullenbak mag! Het aantal jaren werkervaring, de juiste opleiding, beheersing van bepaalde programma’s, karaktereigenschappen; het is allemaal veel minder belangrijk dan competenties. Het is niet eens belangrijk dat een kandidaat op dit moment alle gewenste competenties bezit, als er maar voldoende potentie is om daar naartoe te groeien. Probeer dus niet te streven naar zoveel mogelijk vinkjes, maar kijk puur naar wat iemand daadwerkelijk kan – of op korte termijn kan leren. Er gaat dan ineens een wereld voor je open. 

Boor nieuwe bronnen aan

Zet je een vacature open en wacht je af wat er binnenkomt? Geen wonder dat de kwaliteit van de kandidaten tegenvalt. Het wordt gemakkelijker om nieuw talent te vinden als je zelf een proactieve houding aanneemt. Ga dus actief op zoek naar een kandidaat en kijk daarbij op verschillende plekken. Misschien kent je huidige personeel iemand die perfect is voor de functie? Kun je mensen omscholen? Misschien vind je de perfecte kandidaat in het buitenland of kan de functie prima uitgevoerd worden door iemand met een lichamelijke beperking. Organiseer inloopdagen zodat mensen laagdrempelig kennis kunnen maken met je bedrijf en leg contact met scholen waar elk jaar tientallen of misschien zelfs honderden talenten afstuderen. Er zijn zoveel mogelijkheden, dus ga verder dan alleen de traditionele wegen.

Luister goed naar kandidaten

Heb je wat sollicitatiegesprekken gepland staan? Ben je dan bewust van het doel van deze gesprekken: je wil graag ontdekken of er een match zou kunnen zijn tussen de persoon en het bedrijf. Dat moet van twee kanten komen, dus zorg ook dat het echt een gesprek is in plaats van een interview. Laat de kandidaat vragen stellen en luister goed naar wat hij of zij zegt. Jeroen Kleinhoven, directeur van AND Digital Nederland zei tegen De Ondernemer: “Probeer erachter te komen wat iemand écht zoekt in een baan, wat diegene van jou verwacht en kijk vervolgens hoe je een omgeving kan creëren die daarbij past.” Het gaat dus – nogmaals – niet om het afvinken van een eisenlijstje, maar om het vinden van een kandidaat met de juiste competenties. Heb je die kandidaat gevonden? Creëer dan een aanbod wat specifiek bij deze persoon past. Want stiekem weten we allemaal: one size fits nobody

Neem je secundaire arbeidsvoorwaarden onder de loep

In een krappe arbeidsmarkt kunnen goede krachten vaak kiezen tussen meerdere banen. Wat blijkt? Veel mensen vinden secundaire arbeidsvoorwaarden minstens zo belangrijk als het salaris. Dit is dus een simpele manier om het werk gemakkelijker én aantrekkelijker te maken! Tijd om je secundaire arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • flexibele werktijden
  • de mogelijkheid om thuis te werken
  • gratis koffie, thee, frisdrank of misschien zelfs gratis lunch
  • een goede pensioenregeling
  • reiskostenvergoeding
  • Choose Your Own Device: zelf een laptop en smartphone uitkiezen
  • de mogelijkheid om een opleiding te volgen
  • doorgroeimogelijkheden
  • extra vakantiedagen (of de mogelijkheid tot bijkopen)
  • een abonnement op de sportschool
  • fietsplan

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaat? Bij Tosserams ben je aan het juiste adres. Tosserams maakt een goede match op basis van competenties en waarden. Hoe dat werkt in de praktijk lees je in dit ervaringsverhaal: een onverwacht goede match.

Benieuwd wat Tosserams voor jou kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar boven