Herken je de volgende symptomen? Ogen die bijna dichtvallen, een ingezakte houding, een zware maag, lege koffiekoppen op het bureau, cijfers die dansen over je scherm en niets lukt op het moment? Mogelijk heb je dan te maken met een ernstige aandoening, wel bekend onder kantoorpersoneel: de middagdip.
De middagdip steekt de kop op rond 14.00 uur. Deze dip kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met eten, maar ook gewoonweg met de werking van ons brein. Het beloningssysteem in ons brein is op dat moment het minst actief. Ons brein heeft een interne klok die zegt dat je rond 14.00 à 15.00 uur zou moeten gaan slapen, zeker als je veel stilzit. Je hersenen maken het stofje melatonine aan. Dit is de stof die ook aangemaakt wordt voordat je ’s avonds naar bed gaat.
In Zuid-Europa is dit stofje in de middag handig voor de siësta, een middagdutje. Maar ook in de koudere delen van Europa zijn genoeg mensen die een dutje zouden kunnen doen.
Andere oorzaken
Er zijn ook andere verklaringen voor de middagdip. Zo zou het met de hormoonhuishouding te maken hebben, die de insulinehuishouding beïnvloeden, wat weer als gevolg heeft dat de bloedsuikerspiegel op en neer schommelt.
Bepaalde eetpatronen kunnen ook de boosdoener zijn: onregelmatig eten, te veel eten of vergeten te eten.
Koolhydraten kunnen ook een rol spelen, daar moet je dan wel gevoelig voor zijn.
Anderen zeggen weer dat eten niet de middagdip veroorzaakt, maar wel kan verergeren.
Tips om te voorkomen
Voorkom je middagdip, dat is beter dan de dip alleen met symptoombestrijding te genezen. Werk preventief. Neem de volgende tips ter harte, ook zal zijn het misschien open deuren.
- Zorg ervoor dat je een goede nachtrust krijgt en dat je een patroon hebt in deze rust. Goed slapen heeft veel voordelen voor je gezondheid, maar is ook goed voor het voorkomen of verminderen van de middagdip. Ga op tijd naar bed en zorg voor een goede nachtrust.
- De hoeveelheid energie die je hebt heeft voor een groot deel te maken met wat je eet. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor constante energie. Eet de goede dingen en eet de dingen op het goede moment. Regelmaat in je eetpatroon is gezond. Eet tussen het ontbijt, de lunch en het diner een geschikte snack.
- Bekijk je werkpatroon eens goed. Mensen die lang door kunnen werken, werken niet de hele dag door. Ze zorgen dat ze ieder uur enkele minuten rust nemen. Werk dus niet door tot je uitgeput bent, zo vermijd je dat je om 14.00 uur uitgeput bent. Een kleine pauze kan zowel energiegevend, als een rustgever zijn. Een paar minuten uit het raam staren, of enkele minuten mediteren. De trap op en af rennen of een klein rondje buiten wandelen. Even stretchen of bijpraten met een collega. Wel achter je bureau vandaan dan.
- Drink voldoende. Al jaren wordt gezegd dat 1,5 tot 2 liter water per dag nodig is. Ook ter voorkomen van de middagdip is dit belangrijk. Krijgt je brein al 2% te weinig water, verlies je energie en neemt je focus af.
- Neem een powernap. Als je baas het goed vindt natuurlijk. Een powernap is iets anders dan een siësta. Een powernap is kort van duur, maximaal 20 minuten. Een siësta duurt enkele uren. Een korte powernap werkt goed, als deze rond een uur of één genomen wordt. Nap je te laat, dan begint je nieuwe slaapcyclus en dat is de slaapcyclus van de nacht. Een succesvolle powernap verschilt per persoon. Soms werkt een kop koffie voor de nap goed. De cafeïne gaat werken zodra je wakker wordt.
Bronnen:
Boström, C. (2019, 27 maart). Val je in slaap achter je bureau? Zo pak je de middagdip aan. Van https://www.nu.nl/werk/5810649/val-je-in-slaap-achter-je-bureau-zo-pak-je-de-middagdip-aan.html
Den Otter, T. (2018, 29 oktober). Middagdip voorkomen door 6 tips voor een waanzinnige energieke dag! Van https://www.vivonline.nl/middagdip-voorkomen-6-tips-waanzinnig-energieke-dag/
Middagdip op werk? Tegengaan & genezen – zonder koffie! (2018, 26 april). Van https://timemanagement.nl/middagdip-op-werk-tegengaan/
Van Doorn, L. (2016, 6 april). Waarom hebben we een middagdip om drie uur? – gezondNU. Van https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/vermoeidheid/waarom-hebben-we-een-middagdip-om-drie-uur/