Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Is een 4 daagse werkweek beter dan fulltime?

Een 40-urige werkweek is tegenwoordig lang niet meer altijd de norm. Veel mensen zijn op zoek naar een goede werk-privé balans en de keuze om parttime te werken is aantrekkelijk. Je levert dan wel een deel van je salaris in – en dat kan niet iedereen zich permitteren. In Scandinavië experimenteren ze al jaren met een ‘fulltime’ werkweek van 4 daagse werkweek. Worden we daar nou gelukkiger van?

Het principe is simpel: je werkt maximaal 32 uur, voor hetzelfde salaris als waar je vroeger 40 uur voor zou werken. Vier dagen werken wordt zo dus ‘fulltime’. Na Scandinavië probeert ook Spanje dit op grote schaal. Ook in Nederland zijn er bedrijven die hiermee experimenteren, zoals verzekeraar Achmea en softwarebedrijf Inlearn.

Waarom zou je als bedrijf meedoen?

Je personeel evenveel blijven betalen voor minder uren werk klinkt in eerste instantie niet heel aantrekkelijk voor werkgevers. Maar het leven is druk. Zo druk dat steeds meer mensen worstelen met alle ballen hoog houden. Geef je je medewerkers die extra dag vrij, dan is de kans op blije, uitgeruste en productieve medewerkers een stuk groter. Bovendien is het een stuk gemakkelijker om goed personeel te vinden als je aantrekkelijke voorwaarden biedt. Nu de vierdaagse werkweek in Nederland nog niet de standaard is, kun je jezelf hiermee goed onderscheiden.

De voordelen van de vierdaagse werkweek

Een vierdaagse werkweek heeft flink wat voordelen ten opzichte van de vertrouwde fulltime werkweek van 40 uur. Tosserams zet ze voor je op een rijtje:

  • Betere balans tussen werk en privé. Een extra dag vrij betekent meer tijd voor vrienden, familie, hobby’s en andere leuke dingen. Wie heeft de verdeling van 5 dagen werken en 2 dagen weekend überhaupt bedacht? 
  • Minder kans op een burn-out. Meer tijd voor jezelf betekent ook minder kans op een burn-out. Met 3 vrije dagen per week krijgen werknemers namelijk de kans om beter uit te rusten. Dit geldt natuurlijk ook voor een bore-out.
  • Hogere productiviteit. Het ligt natuurlijk aan wat voor werk je doet, maar vooral op kantoren kan de productiviteit toenemen bij een vierdaagse werkweek. Een onderzoek van de Nieuw-Zeelandse vermogensbeheerder Perpetual Guardian wees uit dat de productiviteit per persoon toenam bij 4 dagen werken in plaats van 5. Ook Microsoft Japan zag 40% stijging van de productiviteit.
  • Minder afwezigheid onder werktijd. Moet je naar de kapper of de tandarts? Dat plan je gemakkelijk op je extra vrije dag! Ook kun je als werkgever bepalen dat de werkweek duurt van maandag t/m donderdag. Iedereen is dan op dezelfde dag vrij waardoor de bezetting hoger is op werkdagen.
  • Kleine ecologische footprint. Een dag per week minder naar kantoor is ook minder verkeer en minder stroomgebruik. In een experiment in Japan bleek dat er 58% minder documenten werden geprint en het stroomverbruik met 23% afnam. Ook voorspellen wetenschappers dat een vierdaagse werkweek leidt tot minder stress, waardoor mensen eerder met de fiets naar het werk gaan in plaats van de auto te pakken.
  • Meer headspace voor goede ideeën. Ze zeggen wel eens: de beste ideeën bedenk je op de wc of onder de douche. Daar zit een kern van waarheid in. Als je altijd (te) druk aan het werk bent, is minder ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën. Die extra vrije dag zorgt dus misschien wel voor meer creativiteit op de werkvloer. 

Praktijkvoorbeeld: Luscii

Luscii is een zorgtechstart-up waar iedereen 4 dagen werkt, maar een fulltime salaris krijgt. Daan Dohmen, hoogleraar Digitale transformatie in de zorg, heeft het bedrijf mee opgericht. Bij Luscii gebruikt hij de Green on-methode, waar elke medewerker een duidelijke rol krijgt. Dohmen vertelt: “Wat je bij bedrijven ziet, is dat mensen zich met elkaar gaan bemoeien en dat managers alles gaan controleren. Als je anders gaat samenwerken, waarbij iedereen zijn rol heeft, verlies je veel minder tijd aan vergaderen en elkaar controleren.” 

Efficiënter werken

Minder werken betekent dat je efficiënter moet gaan werken. Dohmen is geen fan van ingewikkelde strategieën en bureaucratische onzin die bedrijven vaak zelf creëren: “Onze strategie bestaat uit een half A4’tje dat richting geeft bij situaties. Op basis daarvan kan iedereen bepalen welke keuzes hij moet maken. Van grote keuzes tot kleine keuzes, zoals of je eerste of tweede klas met de trein reist. Zelfs als iemand daar een keer misbruik van maakt, is dat goedkoper dan er met een heel managementteam over te vergaderen.”

Meer productiviteit en tevredenheid, minder verzuim

Bij Dohmen leidt de kortere werkweek tot goede resultaten: de productiviteit steeg met 15% en de medewerkerstevredenheid steeg naar 4,6 op een schaal van 5. Het ziekteverzuim daalde naar 0,6% – het landelijke gemiddelde is 4%. Daan Dohmen geeft nog een tip: “Wij hebben directie en management helemaal afgeschaft. Durf de controle los te laten en op mensen te vertrouwen.” 

Overstappen naar vierdaagse werkweek?

Conclusie: door minder te werken, ontstaat er meer ruimte voor andere dingen. Toch is het niet helemaal zo simpel. Een vierdaagse werkweek vraagt om een totaal andere aanpak. Onze tip? Begin vandaag nog met rust inbouwen in je eigen werkdag. Af en toe even pauze, met je gedachten ergens anders naartoe, om daarna weer fris te kunnen kijken naar je werk. Misschien kom je zelf nog op goede ideeën. 

 

Scroll naar boven