Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Bore-out

Zo herken je een bore-out (en zo los je het op)

Moe, gestresst en vaak last van hoofdpijn: de klachten van een bore-out lijken verdacht veel op die van een burn-out. Toch zijn dit twee totaal verschillende dingen die je op een andere manier moet aanpakken. Lees in dit artikel hoe je een bore-out herkent én oplost!

Wat is een bore-out?

Waar je bij een burn-out over je grenzen heen bent gegaan, doe je bij een bore-out exact het tegenovergesteld: je verveelt je kapot. Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht omschrijft het als “een langdurig gebrek aan stimulatie op de werkvloer en dus onvoldoende uitdaging.” Dit resulteert in een verveelde medewerker die zijn werklust verliest. 

Tekenen van een bore-out

De klachten die ontstaan bij een bore-out lijken veel op burn-outklachten: stress, moeheid, hoofdpijn of hartkloppingen komen geregeld voor. Voor een volledig beeld de tekenen van een bore-out op een rijtje:

  • verminderde aandacht en concentratie: snel afgeleid door vanalles en nog wat
  • weinig betrokkenheid of verminderde interesse voor opdrachten en taken
  • uitstelgedrag of steeds meer tijd besteden aan dezelfde 
  • regelmatig vergeten van taken
  • langzamer en minder efficiënt werken, waarbij zelfs meer fouten ontstaan
  • vermoeidheid en problemen met slapen
  • problemen met eten, de neiging hebben om ongezonde keuzes te maken
  • verlies van zelfwaarde, depressieve gevoelens

Uiteindelijk kan verveling op het werk zorgen voor een gevoel van nutteloos zijn, zelfvertrouwen verliezen en zelfs het twijfelen aan je rol in deze maatschappij. Vaak komt daar ook schaamte bij kijken. Het is dus belangrijk om een bore-out serieus te nemen en aan de slag te gaan met een oplossing.

Zo los je een bore-out op

Bij een burn-out moet je rusten. Bij een bore-out heb je juist behoefte aan prikkels en uitdaging. Volgens ​​Bore-outcoach Marianne Kremer ligt de oplossing deels in het privéleven. Dat kan je zelf wat spannender maken. Bedenk waar je als kind gelukkig van werd en pak oude hobby’s weer op, zoals bijvoorbeeld paardrijden of een muziekinstrument bespelen. Of kies juist voor een nieuw avontuur: zoek een compleet nieuwe hobby of ga op reis. Richt je privéleven zo in dat je uitkijkt naar dingen die je leuk vindt.

Op het werk moet de bore-out natuurlijk ook serieus genomen worden. Gebruik daarvoor deze tips:

    • Praat erover. Beschouw verveling en gedemotiveerd zijn niet als ‘normaal’ en spreek je hierover uit tegen elkaar.
    • Pak het aan bij de bron: wat zorgt precies voor de verveling? 
    • Bepaal professionele ambities en doelen: de medewerker moet de kans krijgen om zich te ontwikkelen, te leren en verder te komen. 
    • Bekijk de mogelijkheden voor nieuwe projecten of een nieuwe functie. In sommige gevallen zal een nieuwe start bij een ander bedrijf zelfs de oplossing zijn.

Een bore-out kan voorkomen op elke leeftijd en elk opleidingsniveau. Het is belangrijk om in beweging te komen en de situatie zo snel mogelijk te veranderen. Die verantwoordelijkheid dragen werknemer en werkgever samen! Hopelijk heb je met dit artikel bruikbare tips ontvangen waar je direct mee aan de slag kan. Concludeer je nu dat je toe bent een aan nieuwe uitdaging? Neem dan gerust even contact op. Tosserams helpt je graag aan een baan die wél bij je past! 

Scroll naar boven