Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Niet gelukkig op je werk? 3 tips!

Begin je op maandag al met aftellen naar het weekend? Dat is geen goed teken. Wanneer je ongelukkig bent op je werk dan moet je daarmee aan de slag. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen, maar het is wel belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen en je werk leuker te maken. Lees in dit artikel 3 tips om te zorgen dat je gelukkiger wordt op je werkt.

Heb je een baaldag op je werk? Lees dan ook het artikel: Hoe overleef ik een baaldag op mijn werk? Is het niet zomaar een baaldag, maar ben je structureel ongelukkig? Dan is het tijd om even uit te zoomen en te ontdekken wat er precies aan de hand is.

Onno Hamburger van de Gelukkig Werken Academy vertelt dat veel mensen de neiging hebben om snel de schuld buiten zichzelf te leggen: “De leidinggevende is niet goed, je collega’s zijn stom, de organisatie werkt niet zoals zou moeten. Meestal heeft het negatieve gevoel te maken met hoe je zelf in de wedstrijd zit.” Tijd om actie te ondernemen dus! De onderstaande 3 tips kun je gebruiken om weer grip te krijgen op de situatie.

Tip 1: Creëer overzicht

In veel gevallen kun je je baan zelf vormgeven op een manier die bij jou past. Het is daarbij wel belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wil. Onno Hamburger heeft een handige tip: houd een week lang je werkzaamheden bij op een A4’tje. Schrijf op de voorkant de taken waar je plezier aan beleeft en op de achterkant de taken die je niet zo leuk vindt. 

Je hebt nu overzicht en zo kun je patronen ontdekken. Vind je uitdagende projecten leuk of doe je liever routinematig werk? Vind je het fijn om dingen te doen die je al goed kan of wordt het voor jou dan juist saai? Door helder inzicht te hebben in waar je plezier aan beleeft kun je beter aangeven welke projecten je wel of niet wil doen en welke rol je het liefst aanneemt.

Tip 2: Neem even afstand

Soms raak je zo verzand in de dagelijkse sleur dat je even niet meer objectief kan kijken naar je eigen situatie. Dan is het goed om even afstand te nemen. Het weekend helpt daarbij misschien al, maar 2 dagen is wel een beetje kort om echt uit te zoomen. Bovendien kun je beter afstand nemen als je de bekende omgeving verlaat. Dan pas doorbreek je de sleur. Ga daarom een lang weekend weg of denk tijdens je vakantie eens goed na over je leven thuis. Hoe ziet jouw ideale week eruit? Hoe past je werk in dit plaatje? Welke projecten zou je willen doen? Waar word je ongelukkig van? Welke stappen kun je zetten om dichterbij dat ideaalplaatje te komen?

Tip 3: Kom zelf met een oplossing

In gesprek gaan met je leidinggevende of iemand van HR is altijd een goed idee als je niet lekker in je vel zit op je werk. Het is daarbij wel belangrijk om anderen niet ‘de schuld’ te geven van jouw gebrek aan werkgeluk. Geef juist aan wat je minder leuk vindt aan je baan en hoe jij denkt dat het beter of anders kan. De meeste werkgevers staan juist heel erg open voor verbetervoorstellen. De organisatie waar je werkt wil immers ook liever geen goede kracht verliezen en je baas snapt ook dat je productiever bent als je meer plezier hebt in je werk. Neem dus het heft in handen en geef zelf aan hoe jij dit wil vormgeven. 

Toch liever ander werk?

Heb je alle opties bekeken, maar zie je geen kansen meer om je werk leuker te maken? Dan is het misschien toch tijd voor een andere baan. Tosserams kan je daarbij helpen. Op basis van jouw wensen bepalen we samen welke baan het beste bij je past en dat je niet meer ongelukkig op je werk bent. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Scroll naar boven