Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Baaldag

Hoe overleef ik een baaldag op mijn werk?

Het is maandagochtend en je wekker gaat. Pfft, je hebt vandaag écht geen zin om te werken. Hoe leuk je je baan ook vindt, iedereen heeft wel eens een baaldag. Herken jij dit ook? Tosserams verzamelt 3 tips om die baaldag op je werk goed door te komen.

Laten we voorop stellen dat het niet gek is om soms geen zin te hebben in je werk. Werkgelukcoach Laura Arkema vertelt: “Het is heel normaal om je soms neerslachtig te voelen. Mensen denken dat negatieve emoties niet mogen bestaan, maar iedereen heeft weleens een dag dat het wat minder gaat.”

Niets aan de hand dus, maar laat dat negatieve gevoel niet meteen je dag verpesten! Gebruik deze tips om de baaldag door te komen.

Creëer een fijn ochtendritueel

De uitspraak “met het verkeerde been uit bed stappen” verraadt het al: een baaldag begint meestal direct in de ochtend. Het is daarom belangrijk om de dag te beginnen op een manier waar jij blij van wordt. Hoe een fijn ochtend eruit ziet, is voor iedereen anders. De een creëert rust in zijn hoofd met een wandeling of korte meditatie en de ander leest liever rustig de krant of een tijdschrift bij het ontbijt. Wat jouw voorkeur ook is: neem de tijd om ‘s ochtends even rustig op te starten.

Ga uit van het positieve

Heb je soms het gevoel dat anderen mensen veel vaker geluk hebben, terwijl jij alleen maar pech hebt? Dat betekent niet per se dat je een pechvogel bent. Toch kan je wel iets belangrijks leren van die ‘geluksvogels’. In de meeste gevallen hebben ze namelijk niet meer geluk, maar kijken ze gewoon optimistischer naar het leven.

Stel, je krijgt een ongeluk met de auto en belandt in het ziekenhuis. Een pechvogel zou denken: “Dat overkomt mij weer hoor, ik heb ook altijd pech!”. Een optimist zou een totaal andere conclusie trekken en voelt zich juist dankbaar: “Ik had wel dood kunnen zijn, gelukkig is het goed afgelopen!”. Probeer dus altijd zo positief mogelijk naar de situatie te kijken.

Tip van Tosserams: oefening baart kunst! Hoe vaker je op zoek gaat naar het positieve in situaties, hoe gemakkelijker het wordt. Probeer daarom elke dag 3 positieve dingen te benoemen aan vandaag. Denk niet te groot en het kan van alles zijn: de zon schijnt, je hebt een lekkere lunch vandaag, je maakte een leuke grap waar je collega om moest lachen, etc. Wat zijn jouw 3 positieve punten voor vandaag?

Maak ruimte om te spelen op je werk

In steeds meer (moderne) bedrijven zie je een tafelvoetbal- of pooltafel in de kantine staan. Dat is niet voor niets: van spelen op je werk word je creatiever en positiever. Volgens Yaël Rosen, werkgelukdeskundige en auteur van het Werkgeluk Werkboek, kan even spelen je juist helpen om een breinbreker om te lossen. Heb je een baaldag en loop je even vast, neem dan een paar minuten om te spelen. Daarna kun je weer met frisse energie aan de slag!

Merk jij dat je wel heel vaak een baaldag hebt op je werk? Dan past je baan misschien niet goed bij je. In plaats van lukraak te gaan zoeken naar vacatures, kun je beter even contact opnemen met Tosserams. Tosserams kijkt naar jouw drijfveren, jouw motivatie en helpt met het zoeken van een baan én werkcultuur die bij je past! 

Scroll naar boven