Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Personeel werven: het zijn de kleine dingen die het doen!

In een krappe arbeidsmarkt kan personeel werven een uitdaging zijn. Om werknemers aan je bedrijf te binden is het belangrijk dat je een interessante functie biedt met ruimte voor ontwikkeling, tegen een schappelijk salaris en prima arbeidsvoorwaarden. Dat is de basis, maar nog geen garantie voor succes. Beslissingen worden namelijk vaak genomen op basis van het ‘onderbuikgevoel’ – en het zijn de kleine dingen die dan het verschil maken.

Als mens neem je de hele dag door beslissingen. Waar we veel nadenken over grote en complexe beslissingen, worden de meeste kleine en dagelijkse beslissingen genomen door ons onderbewuste. Dat komt omdat onze hersenen zich hebben aangepast aan de complexe wereld waarin we leven. Als we elke beslissing bewust zouden moeten nemen, dan krijgen we te veel informatie te verwerken en zouden we compleet overprikkeld raken. Daarom baseert je ‘automatische piloot’ veel keuzes op eigen ervaringen, intuïtie en emoties – en dat is soms nogal ongrijpbaar. Wanneer je op zoek gaat naar nieuw personeel is het belangrijk om de kracht van dat ‘onderbuikgevoel’ te begrijpen en in je voordeel te laten werken.

Inleven in de doelgroep

Personeel werven begint vaak bij een vacature. Tosserams is daar al geen fan van en zet liever de kandidaat centraal. Lees gerust eens meer over deze werkwijze, maar laten we er voor dit verhaal even van uitgaan dat je bedrijf in ieder geval op papier zet wat de beschikbare functie precies inhoudt. Waar is je bedrijf naar op zoek? Probeer clichés te vermijden en zo concreet mogelijk te beschrijven hoe de baan eruit zou kunnen zien. Leef je goed in in de doelgroep: wat wil een kandidaat weten over de functie en over het bedrijf? 

Veel werkgevers blijven (te) algemeen, maar one size fits nobody. Wees dus specifiek en concreet, zodat je precies de juiste doelgroep aanspreekt. Je kunt beter 3 goede kandidaten bereiken met een concreet verhaal, dan honderden kandidaten nieuwsgierig maken met een algemeen verhaal dat uiteindelijk een mismatch oplevert. Door te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit kun je een hoop tijd en energie besparen!

Gastvrij sollicitatieproces

Het sollicitatieproces is de eerste kennismaking tussen werkgever en werknemer. Wees je bewust van het feit dat de werknemer het bedrijf nog niet kent en zijn of haar mening alleen kan baseren op dit proces! Het zijn dan vaak de kleine dingen die het doen. Hoe reageer je bijvoorbeeld op een sollicitatie? Bel je de kandidaat op om samen een afspraak te plannen of stuur je een (zakelijke) e-mail met de mededeling dat iemand op een bepaalde datum en tijd wordt verwacht? Ben je afstandelijk of persoonlijk? Welk effect heeft dit op de sollicitant, denk je?

Een paar concrete praktijkvoorbeelden van kleine dingetjes die het onderbuikgevoel van een sollicitant kunnen vormen:

  • Een bedrijfspand heeft een vloersticker voor de deur liggen met de tekst ‘warm welkom’. Bij de tweede deur hangt een uitgeprint A4’tje met ‘bellen aub’. Hoe warm is dat welkom?
  • Krijgt de sollicitant direct wat te drinken aangeboden of is het eerst even wachten op de gesprekspartner?
  • Tijdens het wachten lopen constant medewerkers van het bedrijf langs zonder te groeten. Voel je je dan welkom?
  • Er staan nog vieze koffiekopjes in de spreekkamer van het vorige overleg. Is dit de eerste indruk die je wil geven?

Het zijn allemaal details, maar ze dragen stuk voor stuk bij aan het gevoel dat de sollicitant overhoudt aan het gesprek!

Non-verbale communicatie

In een gesprek let je niet alleen op wat iemand zegt, maar ook hóe iemand iets zegt. Naast de intonatie van de stem spelen ook lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen, handgebaren en kledingkeuze een rol. Misschien verwacht je dat een sollicitant zich netjes kleedt en een actieve houding aanneemt, maar hoe zit het met je eigen non-verbale communicatie? Ga je hier bewust mee om? Welke (verborgen) boodschappen zou je de sollicitant kunnen meegeven? Leestip: ‘7 communicatietips voor een beter sollicitatiegesprek’ 

Werkomgeving

De werkomgeving heeft ontzettend veel invloed op hoe mensen zich voelen en hoe ze functioneren. In de ideale situatie is een werkomgeving aantrekkelijk, sfeervol, comfortabel én praktisch. Naast ergonomische werkplekken is het belangrijk dat personeel geïnspireerd kan raken op kantoor. Niemand wordt namelijk vrolijk of creatief van een grauw en grijs kantoor – ook jouw sollicitant niet. Wanneer een sollicitant binnenwandelt in een mooie inspirerende ruimte zal het onderbuikgevoel al snel concluderen: wauw, hier wil ik wel werken! Kies daarom een mooie ruimte uit om het sollicitatiegesprek te houden of geef een rondleiding om de leukste plekjes te laten zien. Het kan bijvoorbeeld ook helpen om alvast iets te vertellen over de manier waarop collega’s (samen) lunchen.

Efficiënt personeel werven?

Ben jij op zoek naar nieuw personeel en wil je het slimmer aanpakken? Tosserams helpt je graag. De kandidaat staat centraal en kwaliteit voorop, zodat jouw bedrijf alleen tijd en energie hoeft te steken in goede kandidaten. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

 

Scroll naar boven