Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Sollicitatiegesprek

7 communicatie-tips voor een beter sollicitatiegesprek

Communiceren is het moeilijkste wat er is. Iedereen heeft een eigen communicatiestijl, een ander referentiekader en daarmee een andere interpretatie van woorden. Bovendien zijn het niet alleen de woorden die een boodschap overbrengen. Mensen communiceren namelijk op drie niveaus:

  • verbaal: met woorden
  • tonaal: met intonatie (toonhoogte)
  • met lichaamstaal: manier van bewegen, handgebaren en gezichtsuitdrukking

Benieuwd hoe jij deze niveaus in kunt zetten voor betere communicatie? Lees snel verder!

Beter communiceren? Eerst luisteren!

“Het internet staat vol met tips over hoe je non-verbale communicatie kunt gebruiken om ‘beter over te komen’ op anderen”, vertelt Maurice Jennekens van Boost Training & Coaching. “Maar wat volgens mij nog veel belangrijker is, is het lézen van non-verbale communicatie. Daar zouden we evolutionair gezien goed in moeten zijn, maar dat valt in de praktijk helaas vaak tegen.”

3 tips om non-verbale communicatie beter te begrijpen

Als management- en communicatietrainer merkt Maurice Jennekens dat non-verbale communicatie vaak mis gaat vanwege tijdgebrek of vooroordelen. “Een praktijkvoorbeeld: een manager vraagt aan een nieuwe medewerker in zijn proeftijd om even mee te lopen, terwijl hij in zijn nek wrijft. De medewerker associeert dit met slecht nieuws en gaat het gesprek gesloten en afwachtend in, terwijl de manager misschien gewoon jeuk had.” Daarom komt Jennekens met deze 3 tips:

Tip 1. Luister met je ogen!
Let goed op non-verbale signalen. Niet alleen bewegingen, maar ook gezichtsuitdrukking, toonveranderingen in de stem en de wenkbrauwen zijn belangrijke factoren om te ‘lezen’ wat je gesprekspartner daadwerkelijk denkt en voelt.

Tip 2. Trek niet meteen conclusies
Zet je vooroordelen opzij; de persoon met de gesloten houding, kan het ook gewoon koud hebben.

Tip 3. Eerst begrijpen, dan pas begrepen worden
Focus op wat de ander uitstraalt en te zeggen heeft. Reageer niet op basis van aannames, maar vraag door totdat je zeker weet dat jullie over hetzelfde praten.

Maurice Jennekens heeft nog een bonustip: “Wil je beter worden in het lezen van non-verbale communicatie? Kijk dan eens een uurtje televisie zonder geluid en probeer alles juist te interpreteren. Kijk daarna opnieuw, maar nu met geluid. Klopt het non-verbale verhaal met het verbale verhaal? Waar zit de misinterpretatie?” 

Beter communiceren tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek is communiceren vaak nóg lastiger. Tosserams heeft bij veel sollicitatiegesprekken gezeten en het valt dan op dat er vooral slecht geluisterd wordt. Tips voor betere communicatie tijdens een sollicitatiegesprek:

Tip 1. Geeft een sollicitant wel antwoord op de vraag?
De werkgever stelt weloverwogen vragen en de sollicitant begint zijn verhaal. Vaak wordt het niet eens opgemerkt als hij of zij de vraag eigenlijk niet beantwoordt. Vat het antwoord van de sollicitant daarom hardop samen en concludeer dan pas of je voldoende informatie hebt verzameld.

Tip 2. Laat de sollicitant aan het woord
Bij de meeste sollicitatiegesprekken is de ‘interviewer’ vaak lang aan het woord. Maar als al je energie opgaat aan het vertellen over jouw organisatie, krijg je minder de kans om de (non-verbale) communicatie van de sollicitant te interpreteren. Laat de sollicitant daarom aan het woord, waarbij je als interviewer alleen luistert. Stel open vragen zoals: “In wat voor werkomgeving kom jij het beste tot je recht – en waarom?”

Tip 3. Vraag door
Veel sollicitanten zijn geneigd om in eerste instantie veilige antwoorden te geven, vooral als je vraagt naar competenties of prestaties uit het verleden. Neem nooit meteen genoegen met zo’n antwoord, maar stel open vragen zodat de sollicitant steeds dieper ingaat op de details.

Tip 4. Registreer de non-verbale communicatie
Luisteren niet alleen naar de woorden, maar let ook heel bewust op de non-verbale communicatie van een sollicitant. Hoe is de handdruk? Waar en wanneer gaat de sollicitant zitten? Wat voor houding neemt hij of zij aan? Op deze factoren moet je iemand natuurlijk niet direct afrekenen – een sollicitatiegesprek kan immers best spannend zijn – maar laat het wel meewegen wanneer je een totaalbeeld schetst van de kandidaat.

Wil je meer tips die een boost geven aan je carrière? Lees de artikelen van Tosserams of neem vrijblijvend contact op!

Scroll naar boven