Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Thuiswerken

Geconcentreerd thuiswerken

Grote kans dat je de afgelopen 2 jaar flink wat hebt thuisgewerkt. Sommige mensen vinden het heerlijk, anderen gaan liever naar kantoor. Thuiswerken vraagt namelijk om het zelfstandig organiseren van je eigen werkdag. Voor veel mensen is dat behoorlijk lastig zeker nu we weer naar kantoor mogen. Daarom deelt Tosserams in dit artikel 8 praktische tips om geconcentreerd thuis te werken. Want hoe zat het ook alweer?

Tip 1: Begin de dag met bijkletsen

Waar je op kantoor regelmatig je collega’s treft bij het koffieapparaat is thuiswerken soms wat eenzaam. Daarom is het belangrijk om elke dag even bij te kletsen met je collega(’s). Begin de werkdag bijvoorbeeld met een videocall waarin je met je team bespreekt wat iedereen vandaag gaat doen. Kom niet meteen ter zake, maar neem eerst een paar minuutjes de tijd om even te kletsen over koetjes en kalfjes. 

Tip 2: Hanteer een vast dagritme

Als je kinderen hebt, weet je dat een dagritme ontzettend belangrijk is. Dat geldt ook voor volwassenen. Zorg daarom voor een vast dagritme: zet je wekker elke dag op hetzelfde moment en ga op een vast tijdstip naar bed. Ook je eetritme is belangrijk: ontbijt, lunch en dineer zoveel mogelijk op een vast moment. 

Tip 3: Kleed je aan

Het is heel verleidelijk om in je pyjamabroek achter je computer te kruipen. Toch is dit niet verstandig. Kleed je aan en doe je haar (en eventueel make-up) op dezelfde manier als je zou doen op een kantoordag. Je zult merken dat je je op die manier veel meer ‘klaar’ voelt voor de werkdag.

Tip 4: Zet je gezondheid voorop

Als je nergens heen hoeft verval je heel gemakkelijk in een passieve levensstijl. Besteed daarom extra aandacht aan je gezondheid. Zorg dat de basisbehoeften voor een gezonde levensstijl in ieder geval op orde zijn:

  • Gezond en gevarieerd eten met voldoende groente en fruit
  • Beweging: minimaal een half uur wandelen per dag
  • Genoeg slaap: voor de meeste mensen is 7 tot 8 uur voldoende
  • Elke dag frisse lucht!

Tip 5: Maak een planning

Motivatie kun je niet forceren. Geconcentreerd te werk gaan wel. Iets wat daarbij helpt is een helder overzicht van wat je precies moet doen. Maak daarom op maandag een globale weekplanning en bepaal per dag wat er vandaag moet gebeuren. Vervolgens werk je simpelweg je lijstje af.

Tip 6: Maak sociaal contact onderdeel van de werkdag

Bij tip 1 las je het al: sociaal contact is ontzettend belangrijk. Maak sociaal contact daarom onderdeel van je werkdag. Eerlijk is eerlijk: op je werk ben je ook wel eens met collega’s aan het kletsen. Waarom zou je dat nu niet doen? Via de officiële communicatiewegen ga je niet zo snel over op small talk, dus pak gerust af en toe de telefoon om je collega iets grappigs te vertellen of even je hart te luchten.

Tip 7: Zorg voor voldoende beweging

Zitten is het nieuwe suiker – deze uitspraak heb je misschien wel eens gehoord. Beweging is namelijk ontzettend belangrijk voor een mens. Zonder beweging wordt je lichaam zwakker en zwaarder, maar ook je geest wordt kwetsbaarder. Start daarom de dag met een wandeling of wandel tijdens een telefoongesprek een beetje rond. Onze tip? Zie het thuiswerken als een voordeel en ga een half uurtje hardlopen of sporten tijdens je lunchpauze!

Tip 8: Werk zoveel mogelijk in een aparte ruimte

Werk je thuis, dan is de scheiding tussen werk en privé ineens een stuk kleiner. Hoe fijn voelt het neerploffen op de bank nog als je al heel de dag op diezelfde bank hebt gezeten? Juist, dat is totaal waardeloos. Creëer daarom zelf een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Maak een werkplek waar je in een goede houding kunt werken, bij voorkeur in een andere ruimte dan in de woonkamer of aan de keukentafel. Als je op zolder of in een extra slaapkamer een werkplek creëert, kun je de deur letterlijk achter je dicht trekken aan het einde van de werkdag. Dat voelt wel zo prettig!

Met deze tips ga je een gezonde en geconcentreerde werkdag tegemoet! Lukt het jou nou écht niet om je te concentreren op je werk? Dan word je misschien niet voldoende uitgedaagd. Lees ook het artikel over de bore-out of neem contact op met Tosserams voor een nieuwe uitdaging. 

 

Scroll naar boven