Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Bestaat zoiets als een werk-privé balans?

De laatste jaren is de manier waarop we naar werk kijken enorm veranderd. Door de coronapandemie is thuiswerken doodnormaal geworden en er wordt steeds meer gesproken over het recht om onbereikbaar te zijn. De nieuwe generatie vindt de balans tussen werk en privé steeds belangrijker en zou er zelfs salaris voor inleveren. Maar bestaat dat eigenlijk wel, werk-privé balans? 

Met werk-privé balans bedoelen we de juiste balans tussen de tijd en energie die je steekt in je werk en de tijd en energie die je overhoudt voor je eigen leven. Laten we voorop stellen dat het vinden van balans heel persoonlijk is. Balans betekent namelijk dat de verdeling zo in elkaar zit, dat jij er tevreden mee bent en dat het werkt voor jou. Waar die grenzen precies liggen, is voor iedereen anders. 

Het streven naar een goede balans tussen werk en privé is dus belangrijk om een tevreden mens te kunnen zijn of worden. Maar hoe realistisch is een goede werk-privé balans eigenlijk?

Werk-privé balans bestaat niet

Volgens psycholoog Thijs Launspach bestaat werk-privé balans helemaal niet. In een artikel op NU.nl vertelde hij eerder: “De term suggereert dat alles in evenwicht moet zijn, en dat is niet mogelijk. Soms neemt werk de overhand en soms privé. Dat is heel normaal.”

Iets perfect in balans houden lijkt inderdaad niet haalbaar. Ook is het zo dat de grens tussen werk en privé soms een beetje vervaagt. Als je op maandagochtend bij het koffiezetapparaat aan het bijkletsen bent over het weekend met een collega die je al jaren kent, ben je dan aan het werk? En als je gedachten op zaterdagochtend tijdens het hardlopen afdwalen naar een project op het werk, ben je dan volledig aan het genieten van je vrije tijd? Werk en privé zijn allebei een groot onderdeel van je leven en zijn soms nou eenmaal met elkaar verweven.

Werk-privé balans bestaat wél

Dat de grens tussen werk en privé soms een beetje vaag is, neemt niet weg dat je nog steeds kunt streven naar een goede balans tussen de twee. Die balans heb je bereikt als je (over het algemeen) tevreden bent over de verdeling tussen werkverplichtingen en je vrije tijd. Die tevredenheid kan nog steeds ontstaan als je soms in een grijs gebied verkeert. Sterker nog: gebruik maken van dat grijze gebied kan juist helpen om je leven te balanceren. 

Het is namelijk erg prettig als je een dagje thuis kunt werken wanneer je een ingewikkeld beleidsstuk moet opstellen. Zonder reistijd en constant collega’s aan je bureau, heb je alle tijd en rust om je te concentreren op de taak. Als je meer vrijheid hebt om zelf je tijd in te delen wordt het gemakkelijker om een leven te creëren waar voor jou de juiste balans in zit.

Tips voor meer balans tussen werk en privé

Balans tussen werk en privé kan dus wel degelijk bestaan, onder de voorwaarde dat je niet verwacht dat alles altijd helemaal perfect is. Deze tips kunnen je helpen om een werk-privé balans te creëren waar jij tevreden mee bent:

  • Weet waar je prioriteiten liggen. Welke dingen vind jij belangrijk in het leven? Waar wil je tijd voor vrijmaken? Bepaal eerst waar jouw prioriteiten liggen, zodat je kunt zorgen dat deze zaken genoeg tijd en aandacht krijgen in jouw leven.
  • Stel grenzen. Geef duidelijk aan waar voor jou de grenzen liggen. Werk bijvoorbeeld op vooraf afgesproken werktijden en plan voldoende tijd in voor ontspanning en hobby’s. Moet er een keer iets extra’s gebeuren voor je werk? Geef dan duidelijk aan of je kunt overwerken of schuiven met je planning. Nee is ook een antwoord.
  • Communiceer duidelijk. Communiceer je prioriteiten en grenzen met je leidinggevende, collega’s, vrienden en familie. Zo weten zij beter wat ze van jou kunnen verwachten en kunnen ze je werk-privé balans mogelijk ondersteunen.
  • Ben flexibel. Het is verstandig om werk en ontspannen in te plannen, maar het is ook belangrijk dat je kunt afwijken van je planning. Soms vraagt het werk iets meer aandacht en soms neemt je persoonlijke leven de overhand. Voel de vrijheid om mee te bewegen met deze ontwikkelingen en pas je planning aan om de juiste balans te behouden.

Meer tips

Wil je meer tips lezen die je (werkende) leven gemakkelijker en leuker maken? Kijk dan eens rond tussen de artikelen van Tosserams

 

Scroll naar boven