Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Verder kijken naast je huidige baan

Verder kijken naast je huidige baan, is dat slim?

Het komt steeds vaker voor dat mensen tevreden zijn met hun baan, maar ondertussen wel verder kijken naar andere carrièremogelijkheden. Dit fenomeen heet career cushioning en zorgt ervoor dat steeds meer mensen een ‘plan B’ klaar hebben liggen. Is dat een goed idee of niet?

De term ‘career cushioning’ komt uit de datingwereld. ‘Cushioning’ is een term voor mensen die een relatie hebben, maar ondertussen zorgen dat ze iemand achter de hand hebben voor als de relatie stukloopt. Zo’n back-up zorgt ervoor dat je niet in een zwart gat terecht komt en meteen weer verder kunt met je leven, is het idee. Het lijkt erop dat steeds meer mensen op die manier nadenken over hun carrière. Met alle nieuwsberichten over bedrijven die de helft van de banen wegstrepen en de voorspelde recessie zijn mensen wellicht bang geworden om hun baan te verliezen. Maar is career cushioning wel de oplossing?

De voordelen van career cushioning

Bij career cushioning doe je er alles aan om aantrekkelijk te zijn voor andere werkgevers. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen en cursussen volgen, aan personal branding doen op LinkedIn, netwerkgesprekken voeren en vacatures in de gaten houden. Dit heeft voor werknemers een aantal voordelen:

  • Mocht je je baan kwijtraken, dan vind je waarschijnlijk sneller een nieuwe baan omdat je cv, sollicitatieskills en netwerk al helemaal up to date zijn.
  • Je staat open voor nieuwe kansen en mogelijkheden, waardoor je mogelijk sneller groeit in je loopbaan.
  • Je voelt je minder afhankelijk van je werkgever en bent minder snel bang om je baan te verliezen.
  • Je krijgt een beter beeld van wat je waard bent en hebt zo een betere onderhandelingspositie, ook tegenover je huidige werkgever.

Kortom: door aan career cushioning te doen neem je het heft in eigen handen en kun je je carrière een mooie boost geven – of op z’n minst eventuele schade beperken. Het is wel belangrijk om jezelf af te vragen hoe ‘nodig’ het allemaal is. In Nederland is het namelijk helemaal niet zo gemakkelijk om een medewerker te ontslaan. Zonder goede reden kom je niet zomaar op buiten te staan. Werk je op basis van een tijdelijk contract? Dan kan career cushioning wel handig zijn. 

Er zijn ook nadelen

Career cushioning heeft toch ook een aantal nadelen. Net zoals bij cushioning in een relatie geldt ook hier: als je altijd maar aan het kijken bent of het gras ergens anders groener is, hoe kun je dan nog tevreden zijn met wat je hebt? Denk hier maar eens over na: 

  • Constant bezig zijn met andere opties kost veel tijd en energie. 
  • Met een achterdochtige houding wordt heel lastig om een vertrouwensband op te bouwen met je werkgever. Ook dit werkt hetzelfde als in een liefdesrelatie: samen kiezen om een toekomst op te bouwen zorgt voor een constructieve houding die groei en verbetering mogelijk maakt.
  • Als je werkgever merkt dat jij jezelf niet voor de langere termijn wil committeren aan het bedrijf, dan is de kans groot dat je werkgever ook minder snel investeert in jou. Kies je wél bewust voor je werkgever? Dan is deze veel sneller bereid om aanpassingen te doen of extraatjes te bieden waar jij naar op zoek bent, zoals minder uren gaan werken of een opleiding volgen naast je baan.
  • Ken je het spreekwoord ‘zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’? Dit spreekwoord geeft aan dat jouw oordeel over iemand vooral afhangt van hoe je zelf in elkaar zit. Het wordt altijd op de negatieve manier gebruikt: als je zelf niet te vertrouwen bent, vertrouw je anderen ook niet. Het kan zijn dat je je eigen gedrag projecteert op dat van anderen, terwijl dat misschien helemaal niet aan de orde is. Kortom: als je je werkgever niet vertrouwt is het misschien goed om eens in de spiegel te kijken! Ben jij te vertrouwen?

Handelen vanuit een negatieve gedachte brengt dus meestal niet zoveel positiefs. Loopbaancoach Jessica den Ouden zegt daarover: “Je kan het ook positief benaderen en je gewoon richten op jezelf en je ontwikkeling. Aan je loopbaan werken kan altijd, ook als je nog tevreden bent met je huidige baan.”

Carrièreplan

Tip van Tosserams: denk goed na over wat wil met je carrière en onderzoek wat bij je past. Als je weet waar je naartoe wil werken, kun je kleine stapjes in de juiste richting zetten. Werken aan je eigen ontwikkeling kan vaak prima bij je huidige werkgever. Uit ervaring blijkt dat er meestal veel mogelijk is, maar je moet wel helder aan kunnen geven wat je wil én wat je verwacht van je werkgever. 

Maak daarom geen ‘plan B’ voor de korte termijn, maar een langetermijnplan voor jouw carrière. Communiceer je ambities en probeer samen met je werkgever de juiste stappen te zetten om deze ambities waar te maken. Lukt dat niet, dan kun je nog altijd kiezen voor een andere werkgever. Houd altijd je eigen doel voor ogen, maar wees wel geduldig in het uitvoeren van je plan. Goed werk heeft tijd nodig en ervaring kun je alleen maar opdoen door voldoende vlieguren te maken.

Hulp nodig? 

Weet jij waar je naartoe wil, maar lukt dit niet bij je huidige werkgever? Tosserams kan je helpen met de volgende stap in je carrière. Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Scroll naar boven