Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Salaris vermelden in een vacature: slim of niet?

We kunnen er omheen draaien, maar als het aankomt op de juiste match tussen kandidaat en werkgever speelt het salaris een belangrijke rol. Dit is altijd een gevoelig punt, wat in sommige gevallen pas na meerdere gesprekken aangestipt wordt. Is dat slim? Of kun je veel beter direct open kaart spelen en het salaris vermelden in een vacature? Ontdek in dit artikel waarom je dit juist wel of niet zou moeten doen.

Wanneer een werkgever het salaris in een vacature vermeldt, betekent dit simpelweg dat ze transparant zijn over wat ze bereid zijn te betalen. Dit heeft invloed op het gehele sollicitatieproces. Laten we de belangrijkste voor- en nadelen eens op een rijtje zetten.

Voordelen van salaris vermelden in vacature

Het vermelden van het salaris in een vacature heeft voordelen voor zowel de werkgever als werkzoekende:

  • Duidelijkheid voor sollicitanten. Het geven van een salarisindicatie voorkomt een dans van onzekerheid. Sollicitanten weten waar ze aan toe zijn en kunnen gerichter beslissen of ze hun energie in de sollicitatie willen steken.
  • Een efficiënter wervingsproces. Door upfront te zijn met het salaris, filter je kandidaten die niet binnen het financiële plaatje passen er al in een vroeg stadium uit. Zo bespaar je tijd en moeite.
  • Vertrouwen opbouwen. Transparantie over salaris communiceert eerlijkheid. Het kan het vertrouwen tussen werkgever en sollicitant vanaf het begin opbouwen.
  • Stroomlijnen van verwachtingen. Een helder salarisbeeld helpt sollicitanten realistische verwachtingen te hebben, waardoor teleurstellingen later in het proces worden voorkomen.

Nadelen van salaris vermelden in vacature

Toch zijn er nog veel bedrijven die kiezen voor vage termen zoals een ‘passend’ of ‘marktconform’ salaris. Dit doen ze waarschijnlijk omdat het salaris vermelden in een vacature ook een aantal nadelen heeft: 

  • Beperkte flexibiliteit in onderhandelingen. Een vast salarisbedrag kan onderhandelingen beperken. Maar flexibiliteit kan nog steeds worden ingebouwd door bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Afschrikken van sommige kandidaten. Een concreet salaris kan potentiële kandidaten afschrikken als het niet aan hun verwachtingen voldoet. Een meer open benadering kan soms nieuwsgierigheid behouden.
  • Het salarishuis is niet transparant. Wanneer een bedrijf niet werkt met salarisschalen, wil het misschien geen onrust veroorzaken onder het huidige personeel. Om die reden maken ze het salaris van een beschikbare positie niet openbaar.
  • Onzekerheid vermijden. Te veel details kunnen ook tot onzekerheid leiden. Het kan overweldigend zijn en in dat geval is het misschien beter om mondeling te bespreken hoe het allemaal in elkaar steekt. 

Zo geef je een salarisindicatie

Een salarisindicatie geven kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk een specifiek bedrag noemen, maar het is ook mogelijk om iets meer speelruimte te behouden. Kies bijvoorbeeld voor een range en benoem duidelijk dat het exacte salaris afhankelijk is van werkervaring en opleiding. Een andere optie is het benoemen van een bepaalde schaal in een CAO, zodat sollicitanten zelf kunnen opzoeken welke bedragen daaraan gekoppeld zijn. Het gaat met name om dat je kandidaten een beeld geeft van wat het salaris ongeveer zou worden, zodat ze voldoende kunnen inschatten of dit past bij hun ambities en verwachtingen.

Tip voor sollicitanten zonder salarisindicatie

Voor sollicitanten zonder vermeld salaris in de vacature is het slim om proactief informatie in te winnen. Stuur bijvoorbeeld een vriendelijk berichtje via LinkedIn of pak de telefoon op. Dit is misschien een beetje spannend, maar het is wel de moeite waard. Op die manier weet je namelijk beter waar je aan toe bent én laat je een potentiële werkgever zien dat je een proactieve houding hebt. Wedden dat die werkgever dat alleen maar ziet als positief?

Conclusie

Het vermelden van het salaris vereist een strategische aanpak. Te veel details kunnen potentiële kandidaten afschrikken, terwijl te weinig informatie tot onzekerheid leidt. Om de juiste kandidaten aan te trekken is het dus cruciaal om slim te communiceren.

In de ogen van Tosserams wegen de voordelen van een salarisindicatie vaak zwaarder dan de nadelen. Duidelijkheid, efficiëntie en het bouwen aan vertrouwen zouden centraal moeten staan in het sollicitatieproces. Daar wordt iedereen blijer van. Werkgevers kunnen op die manier sneller en beter de juiste kandidaat vinden en werkzoekenden kunnen beter beoordelen of de baan bij ze past. Kortom: er is meer kans op een goede match. Om toch wat ruimte te houden bij het bepalen van het salaris, is het aan te raden om te werken met een range. Geef hoe dan ook duidelijk aan dat het gaat om een ‘indicatie’, waardoor de sollicitant snapt dat het daadwerkelijke salaris afhankelijk is van wat hij of zij te bieden heeft.

Scroll naar boven