Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Wat als je nog niet aan alle functie-eisen voldoet?

Zie jij je droombaan beschreven staan in een vacature, maar voldoe je (nog) niet aan alle gestelde functie-eisen? Maak je geen zorgen! Ook als starter of bij een carrièreswitch maak je kans op jouw droombaan, mits je het goed aanpakt. Tosserams geeft je 5 praktische tips. 

Tip 1: Kijk kritisch naar de functie-eisen

Een lijst met functie-eisen is eigenlijk niets anders dan een overzicht van hoe de perfecte kandidaat eruit zou zien. De kans dat deze perfecte kandidaat überhaupt bestaat is eigenlijk vrij klein, daar zijn de meeste werkgevers zich ook van bewust. Mocht een kandidaat aan 7 van de 10 eisen voldoen, dan is dat dus al een vrij aardige match. Laat je daarom niet uit het veld staan door die drie dingen die je (nog) niet kunt afvinken. Focus liever op de overeenkomsten tussen de functie-eisen en wat jij te bieden hebt.

Tip 2: Kijk breder dan alleen werkervaring

Veel vacatures geven aan hoeveel jaar werkervaring je moet hebben om de functie goed te kunnen uitvoeren. Ga je een inschatting maken of hier voldoende match zit, kijk dan breder dan alleen je ervaring bij werkgevers. Misschien heb je in het verleden een relevante stage gelopen, ben je vrijwilliger geweest bij de voetbalclub of heb je een enorme bruiloft georganiseerd als ceremoniemeester. Dit was dan wel geen betaald werk, maar je hebt er net zo goed veel geleerd en dus ervaring opgedaan. In de ogen van Tosserams kun je dit prima meetellen. Probeer wel altijd duidelijk aan te geven waarom de ‘alternatieve’ ervaring waarde toevoegt.

Tip 3: Zet je softskills op een rijtje

Hoewel je misschien nog weinig ervaring hebt met een soortgelijke functie, bezit je misschien wel allerlei skills die goed van pas komen bij deze droombaan. Zet je softskills eens goed op een rijtje. Een aantal voorbeelden van softskills zijn communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen, aanpassingsvermogen, probleemoplossend vermogen, flexibiliteit, creatief denken en het vermogen om snel nieuwe dingen te leren. Ook als je nog geen ervaring hebt met de juiste programma’s en software, heb je misschien al wel eens gewerkt met een vergelijkbaar programma. Waarschijnlijk heb je het (voor jou compleet nieuwe) programma dan ook binnen no time onder de knie. Het gaat dus niet zo zeer om of je alles nú al kan, maar of je het snel zou kunnen leren.

Tip 4: Geef aan hoe je wil groeien

Voor bepaalde beroepen moet je de juiste opleiding hebben afgerond om een functie uit te kunnen oefenen. Een dokter moet bijvoorbeeld geneeskunde hebben gestudeerd. Voor veel (kantoor)banen is dat anders. Voor sommige banen bestaat überhaupt geen concrete opleiding en dan is kennis en ervaring opdoen in de praktijk de enige optie. Het helpt dan enorm als je duidelijk kunt aangeven wat je precies wil leren en waar je naartoe wil groeien. Je bezit nog niet de juiste kennis, maar bent wel extreem gemotiveerd om expert te worden in jouw (toekomstige) vakgebied. Dit is voor werkgevers een zeer aantrekkelijke eigenschap. Het creëert een win-winsituatie: je werkgever geeft je de ruimte om te ontwikkelen en te leren, waardoor jij een betere werknemer wordt. Als jullie in elkaar blijven investeren, wordt de kans op een fijne en lange samenwerking alleen maar groter.

Tip 5: Laat van je horen

Je bent waarschijnlijk niet de enige die deze droombaan wil, dus laat van je horen! Heb je naar aanleiding van de vacature vragen over het bedrijf of de functie, durf het bedrijf dan gewoon op te bellen om deze vragen te stellen. Heb je een week na de sollicitatie nog geen reactie ontvangen? Neem dan zelf contact op om te informeren naar de status. Dit geeft je niet alleen meer informatie en zekerheid over het proces, het zorgt er ook voor dat mensen jouw sollicitatie beter onthouden omdat je initiatief hebt getoond. Ook als je deze keer pech hebt en een andere kandidaat beter blijkt te matchen, dan sta je in ieder geval op de radar bij het bedrijf. Wie weet komt er op korte termijn wel een andere functie beschikbaar en dan heb jij alvast een streepje voor.

Oké, toch nog een extra tip.

Bonustip: Wat komt wel overeen?

Vaak genoeg zie je dat een sollicitant het in een gesprek benadrukt wat hij of zij (nog) niet kan in plaats van waar hij of zij wel kennis en ervaring in heeft. Tip: bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek door te onderzoeken waar de raakvlakken zitten. Breng juist deze dingen tijdens het gesprek naar boven. Blijf vooral niet te lang hangen bij zaken waar geen raakvlakken zijn – of probeer ze om te buigen naar iets positiefs. Misschien heb je wel ervaring met een ander ICT-systeem of ben je een snelle leerling. Heb het daar over!

Hulp nodig bij solliciteren?

Heb je hulp nodig bij het solliciteren op jouw droombaan of heb je die droombaan juist nog niet gevonden? Tosserams helpt je graag. Neem gerust vrijblijvend contact op om te ontdekken of we die perfecte match kunnen realiseren.

 

Scroll naar boven