Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Het belang van een goede personeelsplanning

Het vinden van goed personeel zorgt bij veel bedrijven voor kopzorgen. Vaak is er uitbreiding nodig in het team, maar is het moeilijk om de juiste mensen te vinden. Als de vraag naar en de beschikbaarheid van personeel uit balans raken, kan dit grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Lees in dit artikel waarom het belangrijk is om meer aandacht te besteden aan personeelsplanning én hoe je dit slim aanpakt. 

Met personeelsplanning bedoelen we de juiste balans tussen de personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid, rekening houdend met de organisatiedoelstellingen en georganiseerd vanuit het organisatiebeleid. Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het soms ook. Maar het is zó ontzettend belangrijk voor elk bedrijf. 

De gevolgen van slechte personeelsplanning

Een vacature die maar niet ingevuld wordt kan allerlei problemen veroorzaken in een organisatie. In de eerste plaats kunnen de huidige werknemers overbelast raken, met een verminderde productiviteit, burn-outs en een gedaald moraal als resultaat. Daarnaast kunnen projecten en taken vertraging oplopen omdat er simpelweg niet genoeg mensen zijn, wat de totale prestaties van een team of afdeling beïnvloedt. Ook de kwaliteit van het werk kan achteruitgaan als werknemers overbelast zijn of als er niet genoeg gespecialiseerd personeel is. Dit heeft vaak directe gevolgen voor de klanttevredenheid en het imago van de organisatie.

Het niet op tijd aannemen van nieuw personeel heeft niet alleen gevolgen voor de prestaties, maar het kan ook leiden tot stijgende kosten. Overbelaste werknemers kunnen ziek worden, wat resulteert in extra kosten voor ziekteverlof en potentiële vervanging. Bovendien vergt een langdurig onvervulde vacature extra inspanningen van het bestaande personeel, wat uiteindelijk ook weer extra kosten met zich meebrengt. Tot slot bestaat het risico dat de meest getalenteerde krachten elders werk vinden als een organisatie niet snel genoeg nieuwe medewerkers aantrekt. Dit kan de concurrentiepositie op de arbeidsmarkt verzwakken en ervoor zorgen dat talent naar de concurrentie gaat.

Dit willen we natuurlijk voorkomen, maar hoe pak je dat aan? 3 tips!

Tip 1. Richt je op de toekomst

Zorg dat je altijd een vooruitziende blik hebt bij het managen van je personeelsbestand. Houd je in je achterhoofd waar de ambities van het bedrijf liggen en begrijp wat er nodig is om deze doelen te halen. Anticipeer dus op de toekomstige behoeften, en wees flexibel genoeg om te reageren op groei en veranderingen. Kortom, maak dus een plan voor de lange termijn om de koers te bepalen, maar stel deze gaandeweg bij om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven

Tip 2. Schakel de hulp in van een expert

Het vinden van goed personeel kost veel tijd en aandacht. Grote kans dat je bedrijf hier niet altijd prioriteit aan kan geven. Het is daarom slim om experts in te schakelen. Zij hebben wel volledige focus, veel ervaring met zoeken en bovendien een groot netwerk. Kies bij voorkeur voor een werving- en selectiebureau dat gespecialiseerd is in jouw branche en vakgebied. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat deze partner begrijpt hoe jouw bedrijfscultuur in elkaar zit en welke type mensen in jouw omgeving snel kunnen groeien. Tip: bij Tosserams hebben we daar een duidelijke visie op. Lees meer over Tosserams.

Tip 3. Investeer in je huidige team

Richt je aandacht niet alleen op het aantrekken van nieuw personeel, maar zorg ook dat je huidige team zich verder kan ontwikkelen. Ben bereid om hierin te investeren, want je krijgt er enorm veel voor terug. Je huidige personeel kent het bedrijf al, dus als je intern mensen kunt laten doorstromen naar hogere posities, scheelt dat een hoop inwerktijd. In sommige gevallen kost het opleiden van personeel zelfs minder tijd dan het vinden van de perfecte kandidaat. Je creëert op deze manier ook een loyaler personeelsbestand, waardoor er minder nieuwe vacatures ontstaan vanwege vertrekkend personeel. Win-win!

Tosserams helpt

Sta je voor uitdagingen in je personeelsplanning? Tosserams kan je helpen, met zowel vaste als tijdelijke functies. Neem gerust contact met ons op om te sparren over de mogelijkheden. Wij zijn gespecialiseerd in het krijgen van de juiste mensen op de juiste plek en dat ook nog eens op het juiste moment. We zijn er niet om vacatures te vullen, maar mee te denken over je personeelsplanning zodat jouw bedrijf de (groei)ambities kan waarmaken.

 

Scroll naar boven