Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

5 tips om leiderschapspotentieel te herkennen

Wanneer het lastig is om ervaren leiders te vinden, wordt het tijd om leiderschapspotentieel te herkennen. De zoektocht naar een teamleider of manager met een aantal jaar ervaring is vaak tijdrovend, kostbaar en levert bovendien vaak niet de beste of meest loyale werknemers op. Deze vind je juist door de focus te leggen op potentie. Ontdek in deze blog hoe je leiderschapspotentieel kunt herkennen én ontwikkelen, zodat er nieuwe leiders kunnen ontstaan binnen jouw bedrijf.

Leiderschap is niet voor iedereen weggelegd. Veel werkervaring en expertise hebben, betekent niet automatisch dat je ook goed bent in het leiden van een team kunt. Een goede leider hoeft namelijk niet tot in detail te begrijpen hoe het team bepaalde taken uitvoert, maar moet vooral een bepaalde houding hebben om het team de juiste richting op te kunnen sturen. Dit heeft minder te maken met inhoudelijke kennis, maar juist met visie, empathie, communicatieve vaardigheden, verantwoordelijkheid, besluitvaardigheid en het vermogen om anderen te beïnvloeden. 

Ga je op zoek naar een geschikte kandidaat voor een leiderschapsrol binnen je organisatie, of wil je talent binnen je huidige personeelsbestand ontdekken? Let dan op de volgende 5 eigenschappen.

1. Observeren en luisteren

Leiders hebben vaak de neiging om niet constant te spreken, maar vooral aandachtig te luisteren. Een leider hoeft niet per se het hoogste woord te hebben, maar zal zich eerder concentreren op observeren en een diepgaand begrip ontwikkelen van wat gesprekspartners en teamleden werkelijk te zeggen hebben. Als je een natuurlijke leider wilt herkennen, let dan goed op de manier van communiceren en het uiten van ideeën. Een leider zal niet overmatig praten, maar eerder doelgericht vragen stellen om de essentie van de boodschap volledig helder te krijgen.

2. Probleemoplossend vermogen

Leiders blinken uit in het ontdekken van oplossingen voor uitdagingen. Het vermogen om problemen op te lossen is van onschatbare waarde bij het leiden van een team. Het is niet alleen belangrijk om problemen en obstakels te signaleren, maar ook proactief aan de slag te gaan met het vinden van effectieve oplossingen. Zit in je huidige team iemand die vaak problemen aankaart en ook al heeft nagedacht over een goede oplossing? Dan zou deze persoon wel eens een veelbelovende leider kunnen zijn.

3. Ontwikkeling van anderen prioriteren

Een goede leider is niet alleen bezig met het behalen van targets en persoonlijke doelen, maar ook met het ontwikkelen van het team. Dit betekent dat leiders empathie tonen en goed zijn in herkennen wat de ander nodig heeft om te groeien. Een leider toont dus interesse, draagt bij aan het succes van collega’s en moedigt anderen aan om te groeien. Let dus op teamleden en kandidaten die gaan voor het teamresultaat en begrijpen dat elk mens anders is en daarom ook andere dingen nodig heeft. 

4. Positieve invloed op teamdynamiek

Een leider heeft veel impact op de groepsdynamiek. Leiders dragen vaak bij aan een positieve sfeer, stimuleren samenwerking en bevorderen een gezonde werkcultuur. Bovendien is een leider niet alleen bezig met het opzoeken van samenwerkingen die hem of haar iets opleveren, maar ook met het creëren van verbindingen tussen anderen. Een leider is nieuwsgierig, heeft interesse in waar anderen mee bezig zijn en wil een omgeving creëren waarin iedereen gedijt. Oog hebben voor sociale cohesie is dus een eigenschap die goed past bij een leider.

5. Aanmoedigen van zelfreflectie

Mensen met leiderschapspotentieel streven voortdurend naar verbetering. Ze zijn daarom zelfreflectief, staan open voor feedback en durven hun eigen prestaties kritisch te evalueren. Een leider is actief bezig met groei en ontwikkeling. Van zichzelf, maar ook van anderen. Feedback geven en anderen aanmoedigen tot zelfreflectie is iets wat een leider van nature sneller doet. Ook het vermogen om uit te zoomen en eigen acties constant te blijven koppelen aan het grotere geheel, is belangrijk voor een leider.

Kan iedereen leider worden?

Natuurlijk is het mogelijk om te leren hoe je een leider kunt zijn. Toch is het niet zo dat iedereen geschikt is om een leider te zijn. Sommige mensen hebben de ambitie simpelweg niet, omdat ze bijvoorbeeld willen focussen op inhoudelijke expertise en liever de rol van specialist vervullen. 

Bovendien zorgen bepaalde karaktereigenschappen ervoor dat bepaalde mensen het gemakkelijker vinden om de leiding te nemen dan anderen. Deze ‘geboren leiders’ kunnen dicht bij hun natuur blijven, waardoor het minder energie kost om een team aan te sturen. Naast de drive om de leiding te willen nemen, is ook de motivatie om verder te ontwikkelen en te groeien een belangrijke indicator of iemand een leider zou kunnen zijn. Uiteindelijk is iedereen anders en uiteraard zijn er ook verschillende typen leiders. Welke leiderschapsstijl bij iemand past, is grotendeels afhankelijk van iemands persoonlijkheid en karakter.

Leiders herkennen

De bovenstaande tips gaan je helpen om leiders binnen je huidige team te herkennen. Ga je in gesprek met nieuwe kandidaten die leiderschapsambities hebben? Dan kan het heel nuttig zijn om een Value Drives test te doen. Deze test geeft je een beter beeld van de drijfveren en waarden van een persoon. Het gaat niet zo zeer om wát ze denken, maar hoe ze andere mensen beïnvloeden. Op die manier geeft de test je ook meer inzicht in het leiderschapspotentieel van een kandidaat.

Heb je vragen over Value Drives of is jouw bedrijf op zoek naar een kandidaat met leiderschapspotentieel? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

 

Scroll naar boven