Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

5 tips voor geconcentreerd werken op kantoor

Na 2 jaar thuiswerken zijn de kantoren weer open. Voor veel mensen is die drukke werkomgeving weer even wennen. Heb jij soms moeite met de overdaad aan prikkels op kantoor? Lees in dit artikel 5 tips voor geconcentreerd werken op kantoor.

Waar de een thuiswerken ontzettend fijn vindt, is de ander blij dat hij eindelijk weer naar kantoor mag. Dit verschil lijkt vooral te zitten in de prikkels om je heen. Sommige mensen werken beter in stilte, terwijl anderen juist energie krijgen van een omgeving waar veel gebeurt. Ook als je tot die laatste categorie behoort is het misschien even wennen om weer naar kantoor te gaan. De onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

1. Stel je verwachtingen bij

Werken op een (druk) kantoor is heel anders dan in je eentje achter een bureau zitten. Verwacht dus niet van jezelf dat je op een kantoordag evenveel werk verzet als op een thuiswerkdag. Op kantoor ben je veel meer bezig met netwerken en overleggen. Ook vang je soms een gesprek op tussen collega’s wat ook relevant kan zijn voor jou. Grote kans dat je zo ongepland onderdeel wordt van het gesprek en misschien ontstaan daardoor zelfs nieuwe taken. De taken die eigenlijk op de agenda stonden voor vandaag blijven dan even liggen. Accepteer dit, het hoort erbij. 

2. Bewaar moeilijke taken voor thuis

Waar kantoordagen geschikt zijn om te netwerken, is een thuiswerkdag juist perfect voor taken die om veel concentratie vragen. De meeste bedrijven vinden het gelukkig inmiddels prima als je 1 of 2 dagen in de week thuiswerkt. Werk jij ook af en toe thuis? Plan dan de moeilijke taken op thuiswerkdagen, zodat je geconcentreerd kan doorwerken zonder dat er de hele tijd collega’s aan je bureau staan.

3. Neem pauze

Een prikkelrijke omgeving vraagt om kleine momentjes van rust gedurende de dag. Neem dus af en toe een korte pauze. Ga koffie halen voor jezelf en je collega’s of wandel tijdens een telefoongesprek eventjes naar buiten. Sla ook zeker je lunchpauze niet over! Ga altijd achter je beeldscherm vandaan om te lunchen en maak bij voorkeur even een wandeling. Pauze is bedoeld om even uit te rusten, zodat je daarna weer met frisse energie aan de slag kan.

4. Sluit jezelf soms even af

Raak je snel afgeleid door pratende collega’s? Dan is het slim om je af en toe even af te sluiten. Ga bijvoorbeeld een uurtje werken in een stilteruimte of lege vergaderruimte. Of schaf een noise cancelling koptelefoon aan, zodat je (rustgevende) muziek kunt luisteren en het geroezemoes van je collega’s wegfiltert.

5. Maak een goede planning

Naast een goede weekplanning (met moeilijke taken op thuiswerkdagen en creatieve sessies op kantoor) is een dagplanning ook belangrijk op je kantoordag. Plan de taken die écht af moeten op het moment van de dag dat jij het beste geconcentreerd kunt werken, bijvoorbeeld direct in de ochtend. Zo heb je de middag vrij voor dingen die tussendoor komen of een sparsessie met je collega.

Bonustip: staat je ochtend geblokt voor een taak die af moet? Houd jezelf hier dan ook aan! Staat er een collega aan je bureau met een vraag, geef dan aan dat je bezig bent met een taak en dat je collega beter vanmiddag even kan terugkomen.


Op zoek naar meer tips over werk en carrière? Lees dan de artikelen van Tosserams.

 

 

 

Scroll naar boven