Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Langdurig ziek: vermelden op cv of niet?

Ben je langdurig ziek, dan ontstaat er een gat op je cv. Hoe ga je daarmee om? Wat zet je precies op je cv? Ben je eigenlijk verplicht om te vermelden dat je ziek bent geweest? Lees in dit artikel hoe je je carrière weer oppakt na langdurig ziek zijn.

Mensen die langdurig ziek zijn (geweest) maken vaak een grote ontwikkeling door. Tijdens een periode van ziekte ontdek je dat heel veel zaken in het leven niet vanzelfsprekend zijn. Het ziek zijn geeft je inzicht in wat je belangrijk vindt in het leven en zorgt er vaak voor dat je andere prioriteiten gaat stellen. Omdat je gedwongen wordt tot zelfreflectie, groei je als mens. Op die manier kan een ziekte overwinnen een ontzettend waardevolle periode zijn. Maar vindt een potentiële werkgever dat ook?

Is ziekte vermelden verplicht?

Veel mensen voelen zich verplicht om een werkgever in te lichten over ziekte, maar dat is onterecht. Informatie over je gezondheid valt onder ‘bijzondere persoonsgegevens’. Ieder mens heeft het recht om dit soort gegevens voor zichzelf te houden. Als je ziek wordt, mag je werkgever volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet zomaar vragen naar de aard en oorzaak van je ziekte. Een werkgever mag puur en alleen noodzakelijke informatie uitvragen. Wat daar precies onder valt, lees je op de website van Autoriteit Persoonsgegevens

Als je ziek wordt, hoef je je huidige werkgever dus geen inhoudelijke informatie te verstrekken. Dat geldt ook als je ná langdurig ziek zijn weer op zoek gaat naar een nieuwe baan. Your Versloot, bedrijfsarts bij Defensie, vertelde eerder aan NU.nl: “Je bent wettelijk niet verplicht om je ziekteverleden te melden. Je kunt ook iets zeggen als: ik heb die tijd aan mezelf gewerkt.”

Ziekte vermelden op je cv: het risico

Misschien heeft de ziekteperiode veel indruk op je gemaakt en vind je fijn als je er gewoon over kunt praten. Om die reden zou je het ziek zijn op je cv kunnen vermelden. Hoewel jij weet dat de ziekte je juist sterker heeft gemaakt, denkt een potentiële werkgever daar misschien anders over. Bij de keuze tussen twee vergelijkbare kandidaten zou een werkgever zomaar kunnen kiezen voor degene die niet ziek is geweest. Hoewel iedereen ziek kan worden, is er een kans dat een werkgever bij een ziekteverleden (onbewust) bang is dat je opnieuw ziek wordt.

Bedrijfsarts Versloot zegt daarover het volgende: “Je kunt de ziekte beter met je leidinggevende bespreken als je eenmaal aan het werk bent en hebt laten zien wat je kunt, dan op een eerder moment met je toekomstige werkgever tijdens een sollicitatiegesprek. Ook al ben je nog zo gemotiveerd, een werknemer die langdurig ziek is geweest, wordt door veel bedrijven als risico gezien.”

Sterk in je schoenen

Dat werkgevers langdurig ziek zijn zien als een risico, is compleet onterecht. Mensen die hersteld zijn van ziekte staan vaak sterker in hun schoenen en hebben meer zelfkennis. Ze hebben geleerd om hun grenzen aan te geven en kunnen beter prioriteiten stellen, waardoor ze juist waardevolle en betrouwbare medewerkers zijn. In dat opzicht is je ziekteverleden misschien juist de reden dat je nu een aantrekkelijke kandidaat bent.

Het advies van Tosserams? Vermeld je ziekte niet op je cv, maar wees er uiteindelijk wel eerlijk over. Zorg dat je nieuwe werkgever je eerst onbevooroordeeld kan leren kennen. Zo voorkom je dat jouw cv (onterecht!) direct in de prullenbak belandt en creëer je toch een situatie waarin je helemaal jezelf kunt zijn en niets hoeft te verbergen. Of je het ziek zijn al wil vermelden tijdens de sollicitatiegesprekken of pas als je bent aangenomen, is aan jou. Doe vooral waar jij je comfortabel bij voelt en voel je tot niets verplicht, want dat ben je niet.

Hulp nodig?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en kun je wel wat hulp gebruiken? Tosserams helpt je graag. In de zoektocht naar een functie die bij je past zet Tosserams jouw persoonlijkheid en competenties centraal. Je cv is minder relevant – het gaat om jou als persoon! Lees meer over deze unieke werkwijze.

Scroll naar boven