Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Waarom werkgevers jouw persoonlijkheid belangrijk vinden

In een wereld waar de lijn tussen werk en leven steeds verder vervaagd, staan we allemaal voor dezelfde uitdaging: de juiste plek vinden waar we niet alleen onze vaardigheden, maar ook onze identiteit kunnen inzetten. Terwijl we tussen deadlines en vergaderingen balanceren, is er iets dat werkgevers bijzonder interessant vinden, iets dat dieper gaat dan vaardigheden op papier: jouw persoonlijkheid. Lees hier waarom dit essentieel is in elke sector, ontdek hoe het kan bepalen of je ergens voor de lange termijn thuishoort en hoe je jezelf kunt onderscheiden van andere kandidaten.


Nu van baan naar baan hoppen bijna de norm lijkt te zijn, zoeken werkgevers iets dat verder gaat dan de oppervlakte. Ze willen geen kortstondige fling, maar een langdurige relatie met hun werknemers. Echt succes is namelijk gebouwd op een fundament van samenwerking op de lange termijn. En dit is waar jouw persoonlijkheid om de hoek komt kijken.

Persoonlijkheid boven papiertjes

Terwijl je diploma’s en cv zeker indruk kunnen maken, weten werkgevers dat dit slechts de halve strijd is. Je kunt op papier wel de juiste achtergrond hebben, maar je persoonlijkheid – jouw unieke DNA – bepaalt of je op lange termijn de juiste waarde kunt toevoegen bij een bedrijf. Zo kun je veel technische kennis hebben, maar dat betekent niet automatisch dat je deze kennis ook kunt overbrengen. Voor elke functie heb je weer andere soft skills nodig. Een helpdeskmedewerker kan bijvoorbeeld wel wat inlevingsvermogen gebruiken en moet goed kunnen communiceren. En een verkoper heeft juist overtuigingskracht en zelfvertrouwen nodig. 

Groeipotentie

Waar je cv enkel iets zegt over je verleden, zegt je persoonlijkheid veel over jouw capaciteit om te leren en te ontwikkelen. Op basis daarvan kan een werkgever een aardige inschatting maken hoeveel potentie je hebt en of je bepaalde nieuwe taken en vaardigheden snel en gemakkelijk onder de knie zal hebben.

Natuurlijk is het fijn om een nieuwe medewerker te vinden die direct aan de slag kan, maar op de lange termijn streeft elk bedrijf naar progressie en ontwikkeling. Om te groeien en professionaliseren is het belangrijk om mensen aan te trekken die het bedrijf verder kunnen brengen. Ben jij een onuitputtelijke bron van ideeën en heb jij het lef om projecten te leiden waar nog niemand ervaring mee heeft? Dan is jouw persoonlijkheid ontzettend waardevol – en wellicht belangrijker dan je werkervaring of opleiding. Overigens is dit voor de werkgever ook een signaal dat hij voldoende ontwikkeling en uitdaging moet bieden, anders is de medewerker binnen de kortste keren weer gevlogen! 

Samenwerken

Door digitalisering en internationalisering is samenwerken complexer dan ooit. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is ontzettend belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Het ultieme doel is een personeelsbestand van individuen die samen een harmonieus orkest vormen. Persoonlijkheid speelt hierin een grote rol. Het vertelt hoe en met wie je het beste kunt samenwerken, waar je energie van krijgt en waar je ‘allergisch’ voor bent. Past jouw persoonlijkheid goed in het team, dan wordt samenwerken vele malen gemakkelijker. Andersom kunnen botsende persoonlijkheden het hele team vertragen.

De ene karaktertrek is overigens niet beter of slechter dan de andere, maar verschillende karakters moeten uiteindelijk wel gewoon kunnen samenwerken. Gelukkig begrijpen de meeste werkgevers dat de juiste persoonlijkheden moeten samensmelten om een soepele werkomgeving te creëren.

Conclusie

Werkgevers hechten veel waarde aan je persoonlijkheid, omdat ze nadenken over de toekomst. Je karakter bepaalt niet alleen je potentie om te groeien, maar ook of je kunt opgaan in een hecht team dat gezamenlijk streeft naar succes. Laat daarom tijdens een sollicitatiegesprek altijd zien wie je bent en hoe je in elkaar steekt. Vergeet die sociaal wenselijke antwoorden en wees gewoon eerlijk. Hoe meer jouw persoonlijkheid spreekt, hoe beter je toekomstige werkgever en jijzelf kunnen bepalen of er een match is.

Tip: veel sollicitanten voegen persoonlijkheidskenmerken toe aan hun cv. Dat is een goed idee, maar zorg wel dat je dit ook onderbouwt. Jij vindt jezelf misschien empatisch, maar vinden andere mensen dat ook? En hoe kijk je (toekomstige) werkgever tegen deze eigenschap aan? Vraag anderen om te beschrijven waarom en wanneer ze jou empatisch vinden, zodat je bewijslast aandraagt én de werkgever aan de hand van voorbeelden kan beoordelen of jouw persoonlijkheid bij het bedrijf past.

Heb je moeite met het vinden van de juiste match? Neem dan eens contact op met Tosserams. Bij Tosserams staat niet de vacature, maar de persoon centraal. En dat levert fijne matches en interessante carrières op! 

 

Scroll naar boven