Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Stappenplan: carrière maken in 2024

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Door de krappe arbeidsmarkt zijn er op dit moment allerlei kansen en mogelijkheden, maar deze moet je natuurlijk wel grijpen. Door eerst een duidelijk doel te stellen ga jij dit jaar wél stappen zetten in je carrière. Ontdek in dit artikel een handig stappenplan om je carrière een boost te geven in 2024.

Stap 1. Motivatie

Wat is jouw drijfveer? Waarom ga je iedere dag naar je werk? Je kunt bijvoorbeeld gemotiveerd zijn door het geld, uitdaging, het realiseren van successen of omdat je het belangrijk vindt om samen te werken met leuke collega’s. Voor iedereen is het anders! Wist je dat er 17 verschillende motivatoren zijn? En dat meerdere motivatoren samen je drijfveer bepalen? Om de jouwe te ontdekken werkt Tosserams met het Motivatierapport van HRMForce. Zodra je duidelijk hebt wat je motivatoren zijn, kun je beter bepalen naar welk doel je wil toewerken.

Stap 2. Wat is je doel?

Als we spreken over ‘carrière maken’, wat betekent dat dan voor jou? Wil je promotie maken? Salarisverhoging? Of juist een andere functie om nieuwe vaardigheden te leren? Streef niet simpelweg naar meer, groter en beter, maar bedenk wat jij belangrijk vindt en wat je uiteindelijk wil bereiken. Maak je doel concreet. Wil je meer verdienen, bedenk dan met welk salaris je tevreden bent. Loopbaancoach Bregje Verschaeren verklaart: “Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, dan is de kans groot dat je er dit jaar écht werk van gaat maken.”

Stap 3. Maak een plan

Nu je een duidelijk doel hebt kun je een plan de campagne gaan maken. Welke stappen kun je zetten om je doel te bereiken? Misschien heb je nieuwe vaardigheden nodig of moet je bewijslast verzamelen om te bewijzen dat je klaar bent voor meer verantwoordelijkheden. Bedenk wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken en maak een (jaar)plan, zodat je de juiste stappen kunt gaan zetten.

Stap 4. Betrek anderen

Het kan enorm helpen als de mensen om je heen ook op de hoogte zijn van jouw doel. Praat daarom met je collega’s en leidinggevende, zodat zij ook weten waar je naartoe aan het werken bent en snappen waarom je bepaalde projecten wel of niet wil oppakken. Wees ook niet bang om hulp te vragen. Om te groeien moet je vaak eerst uit je comfortzone stappen en je kunt alleen nieuwe dingen leren door nieuwe dingen te doen. Als je daar de hulp van anderen bij nodig hebt, dan is het verstandig om daar gewoon om te vragen.

Stap 5. Je bent nooit uitgeleerd

Door je leven lang te leren blijf je jezelf ontwikkelen als mens. Er valt altijd iets nieuws te leren en in veel beroepen is bijscholing zelfs noodzakelijk om up to date te blijven. De wereld verandert razendsnel, dus als je niet bijleert is je kennis over een tijdje misschien verouderd. Volg daarom cursussen, trainingen of opleidingen die passen bij jouw doelstelling. In sommige gevallen krijg je bij je werkgever tijd en/of budget om hiermee aan de slag te gaan. Is dat in jouw geval niet zo? Ga dan zelf op zoek naar andere mogelijkheden. Investeren in jezelf is altijd waardevol.

Stap 6. Zet kleine stapjes

Nu je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het verleidelijk om direct resultaat te willen zien. Heb je besloten dat je in 2024 iets totaal anders wil gaan doen, dan wil je misschien nu meteen je baan opzeggen. Toch is dat niet verstandig. Als het goed is heb je al bedacht welke stappen je moet zetten om je doel te bereiken. Geef elke stap ook even de tijd. Heb geduld en accepteer dat sommige veranderingen wat tijd nodig hebben. Je kunt alleen ervaring opdoen door voldoende vlieguren te maken en dat lukt niet in een paar weken. Houd dus altijd je doel voor ogen, maar wees geduldig in het uitvoeren van je plan.

Stap 7. Grijp die kans

Komt er ineens een grote kans voorbij om te switchen van carrière, promotie te maken of een compleet nieuwe functie naar eigen inzicht in te gaan vullen? Als het past bij je uiteindelijke doel, grijp die kans dan! Het kan spannend zijn om een grote switch te maken, dus denk er wel goed over na en spreek erover met je collega’s, vrienden of partner. Stap daarna uit je comfortzone en ga ervoor!

Hulp nodig?

Ben jij toe aan de volgende stap, maar weet je niet zo goed hoe je verder moet? Tosserams helpt mensen bij het vinden van een baan die bij ze past door te kijken naar doelen, waarden en vaardigheden. Bekijk dan de vernieuwende werkwijze van Tosserams of neem direct vrijblijvend contact op. 

 

Scroll naar boven