Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Carrièrespijt: dit kun je doen

De keuzes voor je carrière beginnen al op jonge leeftijd. Je kiest een bepaald vakkenpakket, volgt een studie en voor je het weet ben je in een bepaalde sector beland. Misschien had je achteraf gezien liever andere keuzes gemaakt. Je hebt spijt van je carrièrekeuzes, wat nu?

Spijt hebben van je carrièrekeuzes is ontzettend vervelend. Met de informatie die je nu hebt had je in het verleden liever andere keuzes gemaakt. Maar tja, die informatie had je in het verleden nog niet, dus het is logisch dat je de keuzes toen anders hebt gemaakt. Spijt hebben levert niets op, dus het is tijd voor actie.

Accepteren of aanpassen

Ben je niet tevreden over je huidige carrière, dan kun je twee dingen doen: accepteren of aanpassen. Ben achteraan in de 50 en was je liever dokter geworden? Dan ben je nu misschien te laat. Je zal moeten accepteren dat een dokterscarrière er niet meer in zit. Vervolgens is het slim om te kijken wat je wél kunt aanpassen. Misschien zou je heel graag in een ziekenhuis willen werken en is het wel een optie om daar gastheer of -vrouw te worden, bijvoorbeeld. Je hebt je werk natuurlijk nodig om in levensonderhoud te kunnen voorzien, maar je kunt naast je werk wel aan de slag met hobby’s of vrijwilligerswerk. Zo haal je toch voldoening uit je leven, ondanks je niet perfect gekozen carrièrepad.

Ben je nog (lang) niet aan het einde van je carrière, dan zijn er genoeg mogelijkheden om een carrièreswitch te maken. Je kunt het roer volledig omgooien en iets compleet anders gaan studeren, of juist kleine stapjes zetten in de richting die je op dit moment meer aanspreekt. Misschien staat je huidige werkgever wel open voor bijscholing, zodat je langzaam naar een andere functie groeien. Wat je ook doet: blijf niet passief zitten balen achter je bureau, maar onderneem actie!

Dit is waarom de meeste mensen carrièrespijt hebben

Uit onderzoek van New Yorkse ondernemer Daniel Gulati blijkt dat de meeste mensen spijt hebben van de onderstaande zetten in hun carrière. Voor dit onderzoek zijn allerlei soorten mensen ondervraagd: van kleine zelfstandigen tot Fortune 500-CEOs!

Had ik maar niet die baan aangenomen voor het geld

Geld is natuurlijk belangrijk, want je moet het leven wel kunnen betalen. Maar méér geld maakt niet altijd gelukkig. Zeker niet als je daardoor gevangen zit in een baan waar je helemaal niet blij van wordt. Les: kies voor leuk werk, ook al betaalt dat misschien iets minder. Het helpt ook enorm als je geen molensteen hebt: zorg dat je vaste lasten niet te hoog zijn, zodat je financieel gezien meer vrijheid hebt.

Was ik maar eerder gestopt

Veel mensen blijven te lang rondlopen bij een werkgever waar ze eigenlijk ongelukkig worden. Besluit je dan eindelijk om te stoppen, dan is de kans groot dat je denkt: dit had ik veel eerder moeten doen! Les: ben je niet tevreden met je baan? Maak het bespreekbaar op je werk en probeer samen naar een oplossing te zoeken. Helpt dat niet, ga dan actief op zoek naar iets anders!

Had ik maar genoeg zelfvertrouwen om voor mezelf te beginnen

Leef je in financiële stabiliteit, dan is je volgende wens waarschijnlijk om meer controle te hebben over je eigen leven. Volgens het onderzoek van Gulati zou 70% van de mensen willen dat hun baan ze in de toekomst in staat stelt voor zichzelf te beginnen. Slechts 15% denkt dat ze dat ook echt kunnen. Les: ook dit is een kwestie van accepteren of aanpassen. Wil jij graag voor jezelf beginnen? Doe het! De andere optie is accepteren dat een werken voor een baas nou eenmaal beter bij je past.

Had ik mijn studietijd maar beter gebruikt

Als student heb je genoeg tijd om bezig te zijn met het opdoen van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden. Zodra je een gezin hebt en een hypotheek moet betalen is die flexibiliteit verdwenen en wordt het veel lastiger om nog een studie te doen. Les: heb jij op dit moment wel de kans om nieuwe kennis op te doen? Grijp die kans!

Had ik maar spontaner gereageerd op carrièrekansen

In de snel veranderende wereld komen soms spontane kansen voorbij. Durf jij zo’n kans te grijpen of blijf je liever veilig op het bekende pad?

Kortom: ook dit onderzoek bevestigt dat je maar beter actie kunt ondernemen als je niet blij bent met je huidige baan. Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt wel de juiste stappen zetten richting de toekomst. Vandaag nog, als je wil!

Hulp bij je carrièreswitch?

Heeft dit artikel je wakker geschud en wil je op zoek naar een nieuwe baan? Tosserams helpt je graag. De unieke werkwijze van Tosserams gaat uit van de persoon en niet van de vacature. Jouw wensen, kennis en kunde staan centraal!

 

 

 

 

Scroll naar boven