Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Vragenlijsten

De klassieke manier van werving en selectie stamt uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. In het artikel ‘Zoek nooit een schaap met vijf poten’ uit de NRC van 11 september wordt bevestigd dat de manier van werving en selectie niet meer van deze tijd is.

Zijn vragenlijsten achterhaald?

Het gebruik van vragenlijsten bij een zoektocht naar een baan, stamt al uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. De Amerikanen wilden zeker weten dat ze de juiste soldaten op pad stuurden en ontwikkelden daarvoor de Army Alpha-test.

Tegenwoordig zetten werving- en selectiebureaus dit soort testen nog altijd in. Een bedrijf zoekt een projectleider. Er wordt een profiel samengesteld met eigenschappen waar de ideale kandidaat over beschikt. Het opstellen van dit profiel is vooral een kwestie van schrappen en afbakenen, anders ben je op zoek naar duizendpoot.
Ondertussen wordt er een testprogramma samengesteld waarmee de kandidaat afgezet kan worden tegen het profiel. Zo’n test moet betrouwbaar en valide zijn. Betrouwbaar: De test geeft bij een persoon, onder dezelfde omstandigheden, dezelfde uitkomst. Valide: De test meet wat hij moet meten.

Dit proces kan effectiever. Bewezen is dat een goede intelligentietest in combinatie met een persoonlijkheidstest een beter inzicht geeft in welke kandidaat geschikt is dan een cv en een klassiek sollicitatiegesprek. Het is zelfs zo dat als een bedrijf naast testen ook gesprekken afneemt, de voorspellende waarde van de testen omlaag gaat.

De klassieke manier is dus niet meer toereikend. Er zijn beter wegen. Eerst de kandidaat goed in beeld brengen en daarna de kandidaat met zijn/haar kwaliteiten binnen het juiste organisatie plaatsen.

Hoewel veel bedrijven nog de klassieke manier van werving en selectie gebruiken stapt Tosserams af van dat concept. Tosserams gaat uit van de kracht van de persoon en brengt deze persoon in beeld met al zijn wensen, competenties en ontwikkelmogelijkheden. Van daaruit wordt gezocht naar een passend bedrijf waarbinnen deze kandidaat tot zijn recht kan komen.

Bron: Hermus, S. (2018, 11 september). Zoek nooit een schaap met vijf poten. NRC, p. E8

Scroll naar boven