Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Supermensen

Stop eens met streven naar excellentie!

In de NRC van 14 september staat het artikel Stop eens met streven naar excellentie. De inleiding is meteen al pakkend: ‘Supermensen, dat is wat veel bedrijven vragen in hun vacatures. Maar dat is niet de manier om talent te krijgen en te houden’.

Dit is precies wat Tosserams doet. Dit is de manier waarop Tosserams omgaat met werving en selectie. Niet uitgaan van de vraag van bedrijven, maar uitgaan van de kwaliteit van de mensen. Tosserams is ervan overtuigd dat je de persoon in beeld kunt brengen en kunt kijken naar de wensen, competenties en ontwikkelmogelijkheden om de koppeling te maken met een bedrijf. Dat bedrijf hoeft helemaal niet te vragen naar een kandidaat. Tosserams kan de kandidaat gewoon voorstellen aan het bedrijf, omdat Tosserams weet dat de kandidaat passend is bij dit bedrijf.

Bedrijven zijn op zoek naar supermensen. Vacatureteksten bevatten lijsten met competentiewensen. Ondanks krapte op de arbeidsmarkt ziet hoogleraar Filip De Fruyt deze lijsten langer worden.
Het pleidooi van Fruyt is dan ook om te stoppen met het streven naar excellentie. Hij pleit voor een realistischer beeld. Door samenwerking tussen mensen worden minpunten van elkaar gecompenseerd. Zo krijg je een heterogene organisatie waarin mensen samenwerken en elkaar aanvullen.

Organisaties willen wendbaar zijn. Ze willen kunnen veranderen en dan moeten werknemers mee veranderen. Daarvoor zijn veel competenties nodig.

Als het moeilijk is om aan geschikt personeel te komen, kunnen bedrijven zelf een deel van de opleiding voor rekening nemen. Echter is dit alleen weggelegd voor grote bedrijven. Zij hebben de tijd en het geld om mensen te scholen.

Bij het binnenhalen van iemand met veel competenties wordt niet gezien wat iemand nog meer in zijn mars heeft. Dit potentieel wordt daarom niet benut.

Laat potentieel niet onbenut

Te veel wordt er ingezet op de ontwikkeling van de positieve punten. Dan krijgen mensen eenzijdig banen aangeboden, omdat ze zich eenzijdig ontwikkelen. Ze missen dus kansen. Deze kansen zou Tosserams niet missen. Het is een van de redenen waarom Tosserams niet alleen kijkt naar de wensen en competenties van kandidaten. Maar ook in beeld brengt wat de ontwikkelmogelijkheden zijn van deze mensen.

Blijven leren is heel belangrijk. Als werknemer kun je aan jobcrafting doen: laat zelf horen wat je zou willen doen, wat je wilt leren en welke kant je op wilt. Erken ook je zwakke punten.

 

Bron: Van der Hulst, A. (2018, 14 september). Stop eens met streven naar excellentie. NRC, p. E9.

Scroll naar boven