Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Onboarding

Met veel zorg is de sollicitatieprocedure, succesvol afgerond. Na enkele weken intensief werven, selecteren en gesprekken voeren, is er een nieuwe collega benoemd. Over een maand kan deze nieuwe collega gaan starten, want er is een uitwerktermijn bij de vorige werkgever.

Dit zal een veelvoorkomend scenario zijn. Maar het proces is nog niet afgerond, want er is nu een gat van een maand te overbruggen. De nieuwe werknemer verheugt zich op zijn nieuwe plek, maar er komt ook een spanning om de hoek kijken. Er is tijdens de sollicitatieprocedure slechts contact geweest met enkele mensen van het bedrijf. De toekomstige collega kent dus eigenlijk nog niemand echt en kent het bedrijf nog niet door en door.

‘Het contact verwatert vaak wanneer de kandidaat te horen heeft gekregen: Je mag bij ons starten’, aldus Guido Roijen, eigenaar van Custobo. ‘Met een beetje pech is er een maand lang radiostilte en na die maand moet je met koudwatervrees nog gaan starten. Er zijn ontzettend veel goede onderzoeken gedaan waaruit blijkt wat mensen nodig hebben als ze gaan starten en meestal komt het kort samengevat op hetzelfde neer, namelijk het ervaren van psychologische veiligheid.’

Psychologische veiligheid houdt in dat je je prettig en welkom voelt en de tijd krijgt om te wennen aan je nieuwe werkomgeving. Je bent niet voor niets aangenomen. Er worden kwaliteiten in je gezien en er is vertrouwen in je. Dat wil je als nieuwe werknemer ook graag voelen.

Welkom aan boord

Onboarden is een betrekkelijk nieuwe term die een jaar of 7 geleden kwam opzetten. De term wordt vaak in verband gebracht met de introductiedag en het inwerkprogramma. Maar onboarden is meer dan dat. Onboarden gaat verder en dieper en begint al voor de eerste werkdag en gaat daarna ook door.

Onboarden moet leuk zijn voor de werknemer en de werkgever. Het is te vergelijken met een relatie. De eerste date is spannend. Wat zou de ander vinden van jou, vindt die jou ook leuk? Het is met onboarding niet anders. Ook daar is de eerste ontmoeting spannend. En wat vindt de sollicitatiecommissie eigenlijk van jou?
Het geeft een goed gevoel als je uiteindelijk te horen krijgt dat er voor jou gekozen wordt. Die euforie kan al snel omslaan in onzekerheid; Wat ga ik eigenlijk precies doen? Kan ik dat eigenlijk wel?.

Investeren in (nieuwe) werknemers

De arbeidsmarkt is behoorlijk overspannen op dit moment. De vraag is groter dan het aanbod. Voor een bedrijf dus ontzettend belangrijk om mensen binnen te halen en houden. Door goed oog te hebben voor wat je werknemers willen, kun je dit voor een groot deel al bereiken. Werknemers willen die psychologische veiligheid, maar ook een empathische werkomgeving en willen graag een rol van betekenis spelen binnen het bedrijf.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Uit onderzoek van vacaturesite Indeed blijkt namelijk dat 65 procent van de nieuwkomers binnen drie maanden op zoek gaat naar iets anders.
Als nieuwe werknemers zich niet prettig voelen, zijn ze dus weer vertrokken. Het kan zijn dat ze actief op zoek gaan naar een andere werkgever, maar ook passief gebeurt er veel. Als deze nieuwkomers nog ingeschreven staan bij banensites en ze worden benaderd voor een andere baan, zijn ze ook zo vertrokken als ze zich nog niet voldoende verbonden voelen met de nieuwe werkgever.
Het is dus als bedrijf zaak om te zorgen dat nieuwe werknemers zich zo snel mogelijk welkom voelen, snel van betekenis zijn en het is van belang om de verwachtingen te evalueren met elkaar.

Roijen geeft nog enkele redenen waarom goede onboarding belangrijk is. Als eerste verdient iedereen een goede en leuke start. Een goed begin is het halve werk. Daarnaast blijft dat werknemers die een passend onboarding programma hebben doorlopen is voor 69 procent meer waarschijnlijk dat zij zeker 3 jaar blijven. Ook de prestaties van de andere werknemers kunnen stijgen. Dit heeft te maken met de frisse blik van de nieuwkomer. Als die zich prettig voelt en zijn kijk op de zaken kan en durft te geven, kan dit van positieve invloed zijn op het geheel. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat het hele werving en selectieproces geld heeft gekost. Deze kosten verdienen zich pas terug als de nieuwe werknemer blijft. Als laatste investeert een team mensen in de nieuwkomer, er zit tijd en energie in het zorgen dat de nieuwe medewerker zich prettig voelt. Als de nieuwe medewerker dan binnen 3 maanden vertrekt, is dat een domper voor het hele team.

Maatwerk

Als de nieuwe werknemer dan toch vertrekt, blijkt dat de reden bij een op de drie van deze mensen een slechte onboarding is. Dat wil je als bedrijf niet op je geweten hebben. Het is ontzettend jammer als daardoor mensen gaan lopen, want dit ligt binnen de invloedssfeer van het bedrijf zelf.
Tegenover slechte onboarding, staat goede onboarding. Maar goede onboarding is maatwerk volgens Roijen. Hij spreekt dan ook liever van passende onboarding. Wat de juiste ingrediënten zijn bij onboarding is, is voor ieder bedrijf anders.

Custobo kent vele succesvolle onboardingprogramma’s die ze hebben ontwikkeld in samenwerking met bedrijven.
Samen met een schoonmaakbedrijf zijn er video’s gemaakt voor nieuwe werknemers. De hoofdrollen worden vertolkt door medewerkers van het bedrijf. Op deze manier maken nieuwe werknemers al kennis met medewerkers en hebben direct de basiscursus, die anders klassikaal gedaan werd, gehad.
Andere middelen die zijn ontwikkeld, zijn bijvoorbeeld: apps, welkomsboxen, mentorprogramma’s, welkomsbrieven, timelines voor de eerste werkweek. Allemaal maatwerk, niets standaards.

Roijen: ‘alleen onboarding is niet voldoende. De gehele reis – employee journey – is belangrijk. Het begint bij het kennen van een bedrijf, de branding. Daarna volgt het wervingstraject. Dit is het speelveld van Tosserams. Tosserams kent namelijk het bedrijf en kent de kandidaat. Dus kan in deze fase de toegevoegde waarde spelen door de juiste koppeling te maken. Na het wervingstraject volgt de pre-onboarding en dan de echte onboarding. En als dit goed doorlopen is, landt de nieuwe werknemer en is er ruimte voor verdere (persoonlijke) ontwikkeling. Als dit bereikt wordt, is er een tevreden werknemer met werkplezier. Onboarding is dus een (groot) onderdeel van de complete employee journey.’

 

Bronnen:

Guido Roijen – Custobo (www.custobo.com)

Pellemans, J. (2019, 20 mei). Zo houd je werknemers binnenboord. Van: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/20/zo-houd-je-werknemers-binnenboord-a3960872

Scroll naar boven