Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Tosserams

Lokken

Lok personeel met een unieke reis, dansles of yogaworkshop

Nu de werkeloosheid onder de 4% blijft steken, doen bedrijven van alles om aan nieuw personeel te komen. Het ene bedrijf nog gekker dan de ander.

Overal in vacatures duiken lokkertjes op. Een personeelsreis naar Jordanië, mindfullness- en zumbalessen, of een gameroom met tafeltennistafels.

Deze lokkertjes zijn niet nieuw, ze waren er altijd al. Maar in de zoektocht naar personeel worden ze naar voren geschoven omdat de vraag groter is dan het aanbod. Bedrijven moeten iets om personeel te lokken.

Liever een beleving dan een auto

Er is wel een verschuiving te zien. Steeds meer aanbiedingen gaan over ervaringen in plaats van bonussen. Dat is een goede zaak, want millennials, een grote groep werkenden en bovendien de ‘brains van de toekomst’ zijn helemaal niet gevoelig voor materiële bonusprikkels als een auto van de zaak.

Deze jonge generatie woont leuk in Amsterdam en kan daar geen auto kwijt. Geef deze werknemers maar een mooie reis met interessante mensen. Dat is een wezenlijk verschil met eerdere generaties: de pragmaten en harde werkers. Die kon je warm laten lopen voor een auto van de zaak.

Ook op de werkvloer is een verschil waar te nemen tussen deze generaties. De millennial hecht meer waarde aan een goede werk-privébalans, persoonlijke ontwikkeling en scholing. Hier moeten bedrijven op inspelen. Dat doen ze en zie je terug in de lokkertjes van nu.

Je bindt millennials aan een bedrijf met een betekenisvolle en unieke belevenis waar ze over 20 jaar nog over praten. Op deze manier win je de harten van deze generatie werknemers. Ze krijgen daarmee de indruk dat je hen als bedrijf ook echt waardeert en dat geeft een goed gevoel.

Maar ieder jaar een reis organiseren is niet slim. Dan gaat het als een schoolreisje voelen. Doe zoiets liever om de paar jaar.

Beloningen werken op korte termijn

Hecht als bedrijf niet teveel waarde aan beloningen, die werken allee op korte termijn. Verdiep je vooral in de doelgroep, dat is het belangrijkst. Hier valt voor bedrijven nog wat te halen, want dat gebeurt te weinig op dit moment.

Of het nu yoga of een bonus is, een goed klimaat van vertrouwen op kantoor is het aller belangrijkst. Zie werknemer als persoon en niet alleen als arbeidskracht. Geef hen ruimte om te doen wat ze belangrijk vinden. Als je een bedrijf bent waar mensen prettig kunnen werken, heb je helemaal geen lokkertjes nodig.

 

Bron: Zwolsman, N. (2018, 23 december). Personeelstekort? ‘Lok ze met unieke reisjes, dansles of yogaworkshop’. Van https://www.nu.nl/werk/5642114/personeelstekort-lok-ze-met-unieke-reisjes-dansles-of-yogaworkshop.html

Scroll naar boven