Liegen op je cv, moet kunnen toch?
Hoe erg kan het nou zijn? Een klein leugentje op je cv. Even de werktijd bij dat ene bedrijf iets oprekken zodat het mooi aansluit op je volgende baan. Niemand die dan ziet dat je al een half jaar thuis zat. Of dat diploma erbij verzinnen dat je zo hard nodig hebt volgens de vacaturebeschrijving. Dat checken ze vast niet. Maar mag dat zomaar?
De wet is hier duidelijk over. Wetboek van Strafrecht, Artikel 225, Valsheid met geschriften, gegevens en biometrische kenmerken: ‘Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.’ Een geldboete van de vijfde categorie kan oplopen tot € 83 000,-. Dat zijn flinke straffen, daar sta je op voorhand misschien niet bij stil.
Ook in het arbeidsrecht wordt geschreven over het vervalsen van gegevens op je cv. Het is voor de werkgever reden tot ontslag op staande voet en een schadeloosstelling te verhalen op de werknemer. Reden te meer dus om toch maar eerlijk te zijn op je cv.
Cv-check door detective
Voor werkgevers geldt dat het aan te raden is om cv’s te checken op leugens. Er zijn bedrijven die de detectiverol op zich nemen en een cv kunnen verifiëren. Een klein leugentje lijkt onschuldig, maar het geeft iets weer over de sollicitant. De sollicitant is onder druk dus bereid om bepaalde leugens te vertellen. Een potentiële leugenaar wil je als werknemer vast niet in dienst.
De meeste leugens op cv’s zijn klein van aard. Het dichten van een gat tussen twee banen of het verfraaien van verantwoordelijkheden. Deze leugens zijn zeker niet oké. Je stelt bijvoorbeeld iemand aan op basis van werkervaring en expertise die er niet blijkt te zijn.
Maar er zijn kwalijkere leugens. Cv-detective Ahles van Een Streepje Voor vertelt over een check die ze uitvoerde voor een internationaal bedrijf. Een werknemer reist de hele wereld over. In Nigeria moest hij bewijs hebben van zijn hbo-diploma, want in Nigeria geldt dat je vanaf een hbo-diploma een werkvisum kunt aanvragen. Dat hbo-diploma had deze werknemer niet. Hij werd op staande voet ontslagen en moest ook het land verlaten.
Een medewerker van het bedrijf baalde later dat hij dit had laten checken. Dan had hij overal in de wereld kunnen blijven werken, behalve in Nigeria.
Het blijkt dus dat sommige werkgevers het niet echt iets uitmaakt.
Onderschatting van jezelf
Liegen op een cv is vaak helemaal niet nodig. Mensen onderschatten zichzelf vaak. Ze zijn vaak onbewust bekwaam door werkzaamheden die ze al jaren uitvoeren. De omschrijving op het cv kan vaak sterker, duidelijker dan gebeurt. Probeer dan specifiek te zijn in wat je baan inhield. ‘Leiding geven aan een team’ is vrij algemeen en zegt lang niet alles. Zeker niet als dat team bestaat uit hoogopgeleiden. Dan zou op je cv kunnen staan: geeft integraal leiding en coaching aan team van hbo- en wo-opgeleiden.
Sommige banen veranderen steeds van naam. Maar dat de naam verandert wil niet zeggen dat de werkzaamheden steeds verschillen. Als je baan eerst HR-manager heette en later PO-medewerker, maak er op je cv dan één titel van. Zes jaar hetzelfde gedaan hebben, staat steviger op je cv dan een versnippering aan termen.
Wees op je cv specifiek. Geef de termen die je wilt gebruiken inhoud. Schrijf je cv niet alleen. Laat iemand helpen die doorvraagt bij wat je opschrijft. Je onderschat jezelf van nature al, liegen is dus niet nodig.
Een gesprek zegt meer!
Aangezien Tosserams het proces omgekeerd heeft, is “liegen” op je cv minder relevant. Op grond van een persoonlijk gesprek komt duidelijk op tafel wat je gedaan hebt en waar je ambities liggen. Hiermee wordt de zoektocht naar een passende positie gestart. Interesse? Neem contact op voor een persoonlijk gesprek!
Bronnen:
Maxius.nl. (z.d.). Art. 225 Sr – Artikel 225 Wetboek van Strafrecht :: Maxius.nl voorheen Lexius.nl. Van https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel225
Ministerie van Algemene Zaken. (2019, 25 februari). Hoe hoog zijn de boetes in Nederland? Van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straffen-en-maatregelen/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-zijn-de-boetes-in-nederland
Vermeeren, E. (2019, 23 oktober). Liegen op je cv: “De waarheid is altijd beter dan je leugen”. Van https://www.nu.nl/werk/6005591/liegen-op-je-cv-de-waarheid-is-altijd-beter-dan-je-leugen.html?redirect=1
Wat te doen bij bewuste misleiding (tijdens sollicitatie) door een werknemer? (2019, 24 juli). Van https://www.arbeidsrechter.nl/misleiding-tijdens-sollicitatie-sollicitant-ontslag-staande-voet