Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

50-plussers

Waarom wisselen zo weinig 50-plussers van baan?

Wisselen van baan gebeurt voor het grootste gedeelte onder mensen jonger dan 50 jaar. Waarom wisselen 50-plussers dan zo weinig van baan?

Dat heeft 4 redenen volgens Andries de Grip, hoogleraar Arbeidsmarkt en scholing aan de Universiteit Maastricht en directeur van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Te weten: de financiële reden, angst, gebrek aan werkeloosheid, ouderwetse sollicitatiemanieren, omscholing.

  1. De financiële reden

Je hebt een behoorlijk salaris opgebouwd als je ergens al lang werkt. Dat salaris kun je ergens anders niet zo snel krijgen.
Dit opgebouwde salaris is toe te schrijven aan de ervaring die ze hebben opgedaan in de tijd die ze op hun positie zaten. Deze werknemers hebben specifiek menselijk kapitaal binnen het bedrijf en de sector. Als je ergens anders gaat werken, ga je minder verdienen. Wordt je baan niet bedreigd, blijf dan zitten en houdt je competenties voor dat werk op peil.

  1. Angst

Een sprong in het diepe beangstigt mensen die al jaren hetzelfde werk doen. De angst voor verandering.

  1. Gebrek aan werkeloosheid

Relatief gezien zijn er weinig 50-plussers die werkeloos worden. Als deze mensen wel werkeloos worden, is het hartstikke lastig om nieuw werk te vinden. Dit heeft voornamelijk te maken met het verwachtingspatroon van de 50-plusser: zij verwachten meer te verdienen, gebaseerd op wat ze eerst verdienden.

  1. Ouderwetse sollicitatiemanieren

We leven in een netwerksamenleving. Zo’n 80% van de beschikbare banen komt niet als vacature naar buiten. De 20% die wel als vacature naar buiten komt, kan rekenen op veel respons van werkzoekenden 50-plussers. Dat betekent dat ze maar in 20% van het aanbod vissen.

  1. Omscholing

Werkgevers zijn minder snel geneigd om een 50-plusser om te laten scholen. Dit doen werkgevers minder snel omdat deze omscholing niet terugverdiend wordt.
Oplossing hiervoor kan zijn om met je veertigste met je werkgever om tafel te gaan zitten en te kijken naar je toekomstperspectief in je huidige baan. Als dan de conclusie is om op zoek te gaan naar een andere baan, is dat gemakkelijker.

 

Bron: Van Veen, D. (2018, 24 december). Waarom wisselen zo weinig 50-plussers van baan?, van https://www.nu.nl/werk/5645120/waarom-wisselen-zo-weinig-50-plussers-van-baan.html

Scroll naar boven