Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Waar loop je warm voor?

Passen jouw waarden bij de cultuur van je toekomstige werkgever?

​​In een sollicitatieprocedure probeer je te ontdekken of de persoon past bij de beschikbare functie en het bedrijf. Maar is een standaard vacaturetekst en enkele gesprekken wel voldoende om conclusies te kunnen trekken? Tosserams denkt van niet. Daarom ontwikkelde Tosserams samen met Floor Hendriks, Managing Partner bij Hrmforce, Value Drives: een vragenlijst waarmee je de waarden van de sollicitant én van het bedrijf kunt vaststellen. En dat zorgt voor een veel betere match.

Innoveren in HRM

Fred Tosserams leerde Floor Hendriks kennen bij zijn oude werkgever, waar hij Hrmforce introduceerde. “We hebben contact gehouden toen ik daar stopte. Ik ben altijd bezig met het verbeteren van processen en had het idee om een sollicitatieproces zo transparant mogelijk te maken. Samen met Floor heb ik Career@ ontwikkeld: een ATS (applicant tracking system).”

Floor Hendriks werkt graag samen met Fred: “Ik kom bij veel organisaties over de vloer en ontmoet veel mensen. Met Fred had ik meteen een klik. Fred snapt in mijn ogen waar het om draait. Hij neemt niet zomaar genoegen met een standaardoplossing en vraagt zich altijd af waarom we dingen op een bepaalde manier doen. Fred wil het anders; beter. Hij maakt er altijd iets speciaals van. Zo kunnen we samen innoveren.”

Het ontstaan van Value Drives

Value Drives is ontstaan vanuit innovatiedrang. Floor vertelt: “Hrmforce werkt met een aantal vragenlijsten, maar Fred wilde iets anders. We zochten naar een methode om mensen en bedrijven op een andere manier met elkaar in gesprek te laten gaan. Al snel kwamen we uit bij het gedachtegoed van professor Clare Graves. We doken in de wereld van nature vs nurture, memetica en waardesystemen. Zo’n systeem staat niet vast, zoals bijvoorbeeld intelligentie, maar verandert door de ervaringen die je opdoet en reageert op de situaties in je leven. Daarom is het heel relevant voor het sollicitatieproces. Waarden bepalen wat een sollicitant op dat moment zoekt, maar ook hoe een bedrijf verder wil ontwikkelen.”

 

“Waarden bepalen wat een sollicitant zoekt”

Waarden uitgedrukt in kleuren

Value Drives werkt met zes waardeniveaus. Om het gemakkelijk te maken wordt elk niveau aangeduid met een kleur. Die kleur geeft aan welke waarden jij als mens belangrijk vindt. De een streeft bijvoorbeeld naar kracht en vindt resultaat en geld heel belangrijk. De ander streeft naar orde en rechtvaardigheid. Weer een ander is op zoek naar gelijkheid en overeenstemming en probeert daarbij conflicten te vermijden of op te lossen.

De Value Drives vragenlijst wijst ook uit waar de irritaties zitten. Iemand die resultaat nastreeft vindt het waarschijnlijk vervelend als een collega zich (te) strak aan procedures houdt, als dat zijn of haar succes in de weg zit. En iemand die streeft naar gelijkheid en harmonie vindt het juist lastig als een collega compleet gericht is op het eigen succes. Op die manier geeft de test een goed beeld van met wie je gemakkelijk kan samenwerken en met wie het sneller zou kunnen botsen.

Na het opdoen van nieuwe ervaringen kun je een niveau opschuiven. Je bent je dan aan het ontwikkelen als mens. Floor: “Geen enkel niveau is goed of fout. Wel is het zo dat een persoon op het groene of gele niveau over het algemeen het meest in balans is. Dat is vooral prettig voor de persoon zelf: hij of zij kan zich dan beter aanpassen aan de omgeving. Dat betekent overigens niet dat mensen met een groen of geel profiel altijd de beste kandidaten zijn. Integendeel. Dat hangt echt helemaal af van de functie en het type bedrijf.”

Matchen op basis van waarden

De waardes zijn ook te vertalen naar de cultuur van een organisatie. In de ideale situatie doen dus zowel het bedrijf als de sollicitant een Value Drives vragenlijst. Het is belangrijk dat daarbij directe collega’s betrokken zijn. Floor legt uit: “In een klein bedrijf is de cultuur misschien eenduidig, maar bij multinationals kan het per afdeling enorm verschillen. Het is vooral belangrijk om te toetsen of een sollicitant matcht met de afdeling waar hij of zij komt te werken.”

Fred: “De kleur van een sollicitant hoeft niet hetzelfde te zijn als de kleur van de organisatie, maar je moet ook zien te voorkomen dat iemand op een plek komt te zitten met compleet tegenovergestelde waardes. De test geeft een goede indicatie van hoe groot de gap is. Daarmee moet je aan de slag. Wat kan de sollicitant of de organisatie doen om dit gat zo klein mogelijk te maken? Denk bijvoorbeeld aan bijscholing of het aanbieden van een aangepaste werkomgeving.”

“Met Value Drives weet je waar je aan begint”

De voordelen van Value Drives

“Door de Value Drives vragenlijst in te zetten tijdens een sollicitatieprocedure weten zowel de sollicitant als het bedrijf waar ze aan beginnen”, vertelt Floor. “Als je in dit stadium al ontdekt wat de voorkeuren zijn, kom je later niet voor verrassingen te staan.”

Dit levert een Value Drives op:

  • Een beter beeld van de sollicitant én het toekomstperspectief van je organisatie, in een overzichtelijke en gemakkelijk te begrijpen rapportage
  • Op basis van de test voer je een beter, diepgaander en objectiever sollicitatiegesprek
  • Meer kans op een goede match tussen werkgever en werknemer
  • Minder kans op snelle uitstroom, omdat je kiest voor de juiste waardes op de lange termijn
  • Gewenste uitstroom houd je onder controle; als je bedrijf naar een andere cultuur wil, dan geeft de test een goede indicatie van wie past bij dat gewenste toekomstbeeld

Benieuwd of Value Drives jouw organisatie kan helpen? Bekijk Value Drives van Hrmforce. Of vul zelf de vragenlijst in en je ontvangt kosteloos het Value Drives Rapport. Via deze link start je direct met de vragenlijst of ga naar https://www.tosserams.com/kandidaten/value-drives/ 

Scroll naar boven