Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Nieuwe baan: wel of niet doen?

Is het tijd voor een nieuwe baan? Zoals iedereen kom je een keer op het punt in je carrière dat je je afvraagt of je niet beter van baan kunt wisselen. Het kan een verleidelijke gedachte zijn, vooral als de maandagen beginnen te voelen als een tijdmachine die je met geweld terug de werkweek in slingert. Maar voordat je je ontslagbrief opstelt of je LinkedIn-profiel bijwerkt, laten we de voors en tegens van deze belangrijke beslissing eens goed onder de loep nemen.

Of je nu een jobhopper bent of al jaren loyaal bent aan je werkgever; het is logisch dat je eens in de zoveel tijd nadenkt over een nieuwe baan. Misschien vind je je werk niet meer zo leuk, of heb je ambities die niet bij het bedrijf passen. Wat de reden ook is, probeer te achterhalen of dit nog kan veranderen in de toekomst. Misschien kan je bij je huidige werkgever ook van rol veranderen, waardoor je werkzaamheden weer leuker en interessanter worden. Ga hierover in gesprek voordat je besluit of je écht van baan wil wisselen.

Van baan veranderen heeft zowel voordelen als nadelen. Tosserams heeft ze even op een rijtje gezet, zodat jij kan bepalen wat voor jou het zwaarst weegt.

De voordelen van een nieuwe baan

  1. Frisse start: Een nieuwe baan biedt de kans om een frisse start te maken. Je ontmoet nieuwe collega’s, krijgt nieuwe uitdagingen en stapt in een nieuwe omgeving. Dit kan je enthousiasme en motivatie een flinke boost geven. Een schone lei om mee te werken, wie wil dat nu niet?

  2. Loopbaangroei: Soms is het nodig om van baan te veranderen om je carrière naar een hoger niveau te tillen, of een hoger salaris te krijgen. Een nieuwe baan kan nieuwe kansen en groeipotentieel bieden. Het is als een nieuw hoofdstuk in je professionele leven, met onbeschreven bladzijden vol mogelijkheden.

  3. Sleur inruilen voor nieuwe ervaringen: Als je huidige baan begint te voelen als een eindeloze herhaling van dezelfde taken, kan een nieuwe baan je uit die sleur halen. Je krijgt nieuwe uitdagingen en interessante projecten om je tanden in te zetten. Ook werk je samen met andere mensen in een andere omgeving, waardoor je weer nieuwe dingen kunt leren.

De nadelen van een nieuwe baan

  1. Onzekerheid: Een nieuwe baan brengt vaak onzekerheid met zich mee. Je moet wennen aan een nieuwe bedrijfscultuur, nieuwe collega’s en een nieuw takenpakket. Dit kan stressvol zijn, vooral in het begin. De vertrouwde routines worden vervangen door het onbekende. Bovendien start je misschien met een tijdelijk contract, waardoor ook je financiële zekerheid afneemt.

  2. Opbouw van verlof en voordelen: Als je al een tijdje bij je huidige werkgever bent, heb je waarschijnlijk al aardig wat verlofdagen en andere voordelen opgebouwd. Bij een nieuwe baan begin je meestal weer onderaan de ladder. Het kost tijd om deze voordelen opnieuw op te bouwen.

  3. Aanpassingsperiode: De eerste paar maanden in een nieuwe baan kunnen uitdagend zijn. Je moet je weg vinden, nieuwe vaardigheden aanleren en relaties opbouwen met collega’s en partners. Het kan even duren voordat je volledig in je element bent. Hiervoor heb je een beetje geduld en doorzettingsvermogen nodig.

Conclusie: jouw ambities staan centraal

Uiteindelijk draait het allemaal om jouw persoonlijke doelen en prioriteiten. Jij bepaalt waar je op dit moment het meeste waarde aan hecht. Als je vastzit in een ongelukkige werkomgeving en je hebt de kans om elders gelukkiger te zijn, kan een nieuwe baan een geweldige stap zijn. Aan de andere kant: als je tevreden bent met je huidige situatie en de nadelen van verandering niet opwegen tegen de voordelen, kan het verstandig zijn om te blijven waar je bent.

Onthoud dat het gras niet altijd groener is aan de overkant. Maar soms is het dat wel. Neem rustig de tijd om na te denken, praat met vrienden en familie, en wees eerlijk tegen jezelf over wat je echt wilt. Bespreek je wensen en ambities ook met je huidige werkgever om te ontdekken wat er binnen je huidige baan allemaal mogelijk is. Uiteindelijk ben jij de baas over je eigen carrière, en alleen jij kunt beslissen of een nieuwe baan de juiste stap is.


Psst, wil je van baan veranderen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Tosserams kan je helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op. 

Scroll naar boven