Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Redderssyndroom

Altijd de redder in nood op je werk? Niet doen!

Heb jij het gevoel dat je altijd de problemen van je collega’s aan het oplossen bent? Of ken jij een collega die altijd opstaat als ‘de redder in nood’? Dan is er sprake van het redderssyndroom. In dit artikel lees je waarom redders beter voor zichzelf moeten zorgen, inclusief praktische tips!

Wat is het redderssyndroom?

Als je last hebt van het redderssyndroom heb je de neiging om dwangmatig te hulp te schieten op je werk. Bijvoorbeeld door direct te helpen als je ziet dat een collega een taak lastig vindt, terwijl je het zelf eigenlijk al druk genoeg hebt. Het redderssyndroom staat ook wel bekend als het Florence Nightingale-syndroom of pleaserssyndroom.

Het grootste gevaar van het redderssyndroom, is dat je zoveel tijd besteedt aan het helpen van anderen dat je in de knoop komt met je eigen werk. 

Zo denkt een redder

De dwangmatige behoefte om te helpen wordt meestal veroorzaakt door een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat hoeft niet altijd onbaatzuchtig te zijn. Catrien Karsten, psycholoog en burn-outexpert: “Iemand met het redderssyndroom wil zichzelf onmisbaar voelen. Door een collega te helpen krijg hij een extra gevoel van eigenwaarde.” 

Maar help je je collega echt? Een ‘redder’ is vaak geneigd om de hele taak over te nemen, waarbij er geen ruimte is voor de ander. Als je direct te hulp schiet krijgt je collega misschien het gevoel dat hij of zij niets kan. Grote kans dat je collega dus helemaal niet blij is met de hulp.

Hoe ga je om met ‘redders’?

Besef altijd dat de ‘redder’ in principe goede bedoelingen heeft: hij of zij neemt de verantwoordelijkheid om te zorgen dat het goed komt. Heb je last van je collega? Ga dan het gesprek aan met deze tips:

Tip 1: Neem het initiatief om de redder te remmen
Neemt je collega je taken over zonder dat je daar om gevraagd hebt? Vertel vanuit de ik-vorm waarom je dat vervelend vindt, bijvoorbeeld: “Ik vind het lastig als je deze taak helemaal van mij overneemt, want dan kan ik er niets van leren.”

Tip 2: Leg concreet uit welke hulp je nodig hebt
En dus ook welk gedeelte je zelf kan doen, zonder hulp. Zo kan de redder een goede bijdrage leveren, maar ook inzien dat het na een klein beetje hulp al goed komt.

Tip 3: Creëer een werksfeer waar ruimte is voor feedback
Een redder kan het lastig vinden om de confrontatie op te zoeken. In plaats van feedback te geven, neemt hij of zij de taken gewoon over. In een werksfeer waar meer ruimte is voor feedback en een open gesprek is de kans op een ‘reddingsactie’ over het algemeen kleiner.

Zelf stoppen met redden

Heb je na het lezen van dit artikel ontdekt dat je zelf een redder bent? Ben je geneigd om al het werk van je collega op je te nemen? Gebruik dan deze tips:

Tip 1: Ook hulp kan je delegeren
Merk je dat een collega hulp nodig heeft? Bedenk eerst goed of deze hulpvraag wel bij jouw takenpakket hoort. Zo niet, dan kun je die collega prima helpen door hem of haar te koppelen aan een andere collega, die meer tijd heeft of waar de taak beter bij past.

Tip 2: Geef je collega feedback
Zie je een project of taak helemaal mislopen? Neem de taak dan niet over, maar geef je collega feedback. In plaats van het zelf te doen, kun je ook de collega praktische tips geven van hoe jij het zou aanpakken.

Tip 3: Verdeel de taken eerlijk
Wil je een collega te hulp schieten, zoek dan naar een goede taakverdeling waarbij jullie allebei 50 procent van het werk doen. Zo raak je zelf minder overwerkt én krijgt je collega de kans om zelf iets te leren.

 

 

Scroll naar boven