Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Matchen op persoonlijkheid bij 3Dtec

Wat doe je als je compagnon het bedrijf na ruim 20 jaar verlaat? Frank Bax, mede-oprichter van 3Dtec, kwam voor deze uitdaging te staan. Zijn zakenpartner was techneut, programmeur, projectleider, sparringpartner en lid van het managementteam, kortom: een manusje-van-alles. Hoe vervang je iemand die zo ontzettend waardevol is voor je bedrijf? 3Dtec moest op zoek naar een goede oplossing en klopte aan bij Tosserams. 

“In eerste instantie zocht ik iemand die mijn compagnon kon vervangen”, vertelt Frank Bax, eigenaar van 3Dtec. “Dat is ontzettend moeilijk, want om wat voor functie gaat het überhaupt? Ik zag het niet zitten om een vacature met een lange eisenlijst te plaatsen op een online vacaturebank. Zo’n proces kost heel veel tijd en de kans dat je dan de juiste persoon vindt is klein. Via via kwam ik terecht bij Fred Tosserams. Hij werkt niet vanuit vacatures, maar zet de persoon centraal. Die werkwijze sprak me meteen aan.”

Fred Tosserams bracht een bezoek aan 3Dtec om een beter beeld te krijgen van het bedrijf en de mensen die er werken. Het bedrijf is relatief klein, zit in Bergeijk en er heerst een echte kempische mentaliteit: nuchter, hard werken en een sterk teamgevoel. Frank en Fred stelden elkaar kritische vragen en bespraken welke competenties er nodig zijn om het ontstane gat op te vullen. Voor een technisch bedrijf lijkt een kandidaat met een technische achtergrond de meest logische keuze. Bij 3Dtec bleek dat niet de juiste oplossing. In het bedrijf zit al veel technische kennis, dus Frank had juist behoefte aan ondersteuning op het commerciële en communicatieve vlak. 

“Zonder Tosserams had ik deze baan nooit gevonden.”

Fred Tosserams ging aan de slag en even later kreeg Frank een telefoontje van Fred. “Ik heb iemand die misschien niet precies de persoon is die je zoekt, maar toch heel goed bij het bedrijf past”, zei Fred eerlijk. Hij had het over Roy Ligthart. Roy was via een oud-collega bij Fred Tosserams terechtgekomen omdat hij niet tevreden was in zijn huidige baan. Hij werkte bij een bank, waar de sfeer naar zijn zin te formeel was en het groeipad voor de komende 20 jaar al was uitgestippeld. Hij voelde zich er niet thuis. Tosserams ging heel open in gesprek met Roy om te ontdekken waar zijn sterktes, zwaktes, wensen en allergieën zitten. 

Roy wist nog niet precies waar hij naar op zoek was, maar hij vond het prettig dat Tosserams de zoektocht wilde starten vanuit hem als persoon. “Ik ben echt heel positief over die werkwijze”, legt Roy uit. “We hebben een open gesprek gehad over wat ik wel en niet kan en waar ik me fijn bij voel. Dat werkt veel beter dan een gesprek aangaan op basis van een vacature. Ik kon echt mezelf zijn en vervolgens ging Fred op basis van mijn input op zoek naar iets dat bij me past.” 

En dat lukte. Roy heeft dan wel geen technische achtergrond, maar wel een commerciële inslag én dezelfde kempische mentaliteit als 3Dtec. Tosserams zag een match en stelde Roy als kandidaat voor bij Frank. Die stond wel open voor een gesprek: “Roy had een aantal eigenschappen die ons direct aanspraken. Hij heeft een tijdje gewerkt in de evenementenbranche en dat zie ik als een voordeel. Hij is gewend om allerlei soorten projecten voor elkaar te krijgen met een team. Roy is een zelfstarter, iemand die graag zijn handen uit de mouwen steekt, ook als er minder leuke taken gedaan moeten worden. Dat past heel goed bij onze organisatie.”

De match was duidelijk aanwezig. Roy past qua persoonlijkheid goed in het team en heeft de commerciële invalshoek waar 3Dtec naar op zoek was. Maar nog belangrijker vond Frank zijn enthousiasme. Dat enthousiasme zat voor Roy in de fijne sfeer die hij proefde toen hij de eerste keer binnenstapte: “Lekker luchtig, niet te formeel. Ik wist meteen dat ik me hier thuis zou voelen. Ook liggen er binnen 3Dtec veel kansen, waardoor ik ontzettend veel kan leren. Ik kan allerlei kanten op en heel veel verschillende dingen doen!”

“Zijn persoonlijkheid en competenties zijn veel belangrijker dan de juiste kennis.”

Na een tweede gesprek had iedereen er vertrouwen in dat Roy de juiste match is. Hij accepteerde het aanbod van 3Dtec en ging enthousiast aan de slag. Op het moment van schrijven is hij bijna twee maanden in dienst. Frank: “We zijn heel blij met Roy. Bij 3Dtec hebben we tot nu toe altijd mensen aangenomen uit ons eigen netwerk, dus dit proces was helemaal nieuw voor ons. Het fijne aan Fred Tosserams is dat hij echt de moeite heeft genomen om ons bedrijf goed te leren kennen. Hij begrijpt heel goed wie we zijn en wat we willen. Met deze kennis én zijn grote netwerk heeft hij een goede match kunnen maken.”

Ook Roy is zeer tevreden over het proces: “Zonder Tosserams had ik deze baan nooit gevonden. Stel dat 3Dtec wél een vacature online had geplaatst, dan had ik misschien niet eens gereageerd. Het is zo lastig om op basis van een kort tekstje te bepalen of je bij een bedrijf past. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan ben je ook snel geneigd om naar de vacature toe te praten en te zeggen wat een potentiële werkgever wil horen.” Frank vult aan: “Dan kom je er later pas achter dat het toch geen goede match was. Bij ons was Roy op papier misschien niet direct de perfecte kandidaat, maar in de praktijk juist wel. Zijn persoonlijkheid en competenties zijn veel belangrijker dan de juiste kennis.”

Frank en Roy kijken tevreden terug op het hele proces. Roy zit eindelijk op zijn plek en 3Dtec heeft er een gemotiveerde kracht bij gekregen. Frank: “Ik vond het heel prettig dat Tosserams een grondige voorselectie deed, zodat wij alleen tijd hoefden te steken in goede kandidaten. Dat heeft ons een hoop tijd en energie bespaard. Roy is een goede aanwinst voor ons bedrijf, maar we zoeken nog meer nieuwe medewerkers met andere competenties. Dat is een tip die ik andere bedrijven wil meegeven: niet iedereen hoeft op alle vlakken deskundig te zijn. Je moet vooral een goed beeld hebben van welke competenties je organisatie nodig heeft. Vervolgens is het belangrijk om een groep mensen samen te stellen die samen de juiste kwaliteiten hebben. De juiste mix is de sleutel tot succes.”

 

Scroll naar boven