Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Zo maak je een professioneel cv

Zo maak je een professioneel en modern cv

Ook in 2023 begint bijna elke sollicitatieprocedure met het opsturen van je curriculum vitae. Je cv is dus een belangrijk visitekaartje. Waarom vinden werkgevers je cv zo belangrijk? En hoe maak je een cv waarmee je jezelf optimaal presenteert? Ontdek in dit artikel waar een professioneel cv aan moet voldoen.

Grote kans dat jouw opleidingen en werkervaring ook te vinden zijn op LinkedIn. Toch vraagt bijna elke werkgever om een curriculum vitae. Een up to date cv opsturen kost je misschien iets meer tijd, maar het biedt ook kansen. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe jouw cv eruit ziet en waar je de focus op legt. Tosserams geeft graag een aantal tips.

Pas je cv aan op de baan

De basis van je cv is natuurlijk altijd hetzelfde, maar het is wel verstandig om je cv aan te passen op de functie waarnaar je solliciteert. Kijk per sollicitatie welke werkervaring, opleiding, cursus of vaardigheid het meest interessant is en leg daar de focus op. Zo help je recruiters met de juiste dingen eruit pikken en zo laat je zien dat er voldoende raakvlakken zijn. Als je meerdere sollicitaties uitstuurt dan kost dit misschien even wat tijd, maar als je hierdoor sneller een nieuwe baan vindt bespaar je juist tijd!

Maak het persoonlijk

Een mens is meer dan een lijstje met werkervaring en vaardigheden. Laat dus ook meer van jezelf zien op jouw cv! Maak het persoonlijk en vertel wie je bent. Ben je enthousiast over een reis die je hebt gemaakt of trots op een gelopen marathon? Vermeld dit dan ook. In veel gevallen ga je samenwerken met andere collega’s en het is voor een recruiter hartstikke lastig om op basis van woorden te bepalen of je goed in het team past. Je karakter, interesses en voorkeuren zijn daarom juist erg interessant voor een potentiële nieuwe werkgever. Hoe meer jij vertelt over jezelf, hoe beter de werkgever kan inschatten of er een match is.

Professionele uitstraling

Je cv persoonlijk maken betekent niet dat het een speeltuin moet worden. Er is niets mis met een grafisch en kleurrijk cv, maar zorg wel altijd voor een professionele uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld een realistische foto: up to date, in een neutrale setting en van goede kwaliteit. Daarnaast is het volgens een artikel op NU.nl vooral belangrijk dat het document goed leesbaar is. Met tussenkopjes en kolommen zorg je ervoor dat de werkgever in één oogopslag kan zien wat je voor het bedrijf kan betekenen.

Wees duidelijk

‘Professioneel’ is iets anders dan statig, zakelijk en ouderwets. Probeer vaag taalgebruik en vakjargon zoveel mogelijk te vermijden. In de meeste gevallen bekijkt een recruiter je cv als eerste en hij of zij is vaak niet op de hoogte van alle terminologie in jouw vakgebied. Kies daarom voor woorden die iedereen begrijpt. Schrijf je opleidingen en werkervaring op alsof je ze uitlegt aan je buurman. Dit dwingt je ook om concreet te worden en dat is alleen maar goed!

Kort & krachtig

Als je heel veel cv’s moet bekijken is het fijn als je snel kan scannen. Gebruik daarom tussenkopjes om aan te geven waar de lezer je werkervaring en opleidingen kan vinden. Afhankelijk van je werkervaring maak je er een kort en krachtig verhaal van. Ben je starter op de arbeidsmarkt, dan heb je wat meer ruimte voor alle (bij)baantjes en details. Heb je al flink wat werkervaring, dan focus je op de laatste 10 jaar en schets je een algemener beeld. Zorg dat je cv nooit langer is dan 2 A4’tjes, want dan haakt de lezer af. Less is more.

Toon je ambitie

Een traditioneel cv geeft een overzicht van je achtergrond, opleiding en arbeidsverleden. Belangrijke informatie, maar Tosserams raadt je aan om daar nog iets aan toe te voegen: je ambitie. Een werkgever wil namelijk weten waarom jij de investering waard bent. Laat daarom zien dat je ambitie hebt. Hoe zie jij je carrière? Welk doel heb je voor ogen? Als dit past bij de organisatie ben je voor een werkgever ineens veel interessanter. 

Vergeet LinkedIn niet

Sla twee vliegen in één klap: zorg dat je cv overeenkomt met je LinkedIn-profiel. De kans is groot dat recruiters je ook even opzoeken op het internet en je wil natuurlijk wel dat je verhaal op je cv klopt met je LinkedIn-pagina.

Hulp nodig?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een nieuwe baan? Tosserams zet niet de baan maar de persoon centraal in de sollicitatieprocedure. Lees meer over deze vernieuwende werkwijze of neem direct contact op.

 

Scroll naar boven