Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Communiceren met verschillende persoonlijkheidstypes

Effectieve communicatie is essentieel voor het succes van elke organisatie – en toch is het voor veel bedrijven een uitdaging. Op de werkvloer worden we namelijk dagelijks geconfronteerd met een diverse mix van persoonlijkheden, elk met hun eigen communicatiestijl en voorkeuren. Het begrijpen en respecteren van deze verschillen is cruciaal om goed samen te werken en optimale resultaten te behalen. Ontdek in dit artikel hoe je je communicatie kunt afstemmen op diverse persoonlijkheidstypen en welke voordelen dit met zich meebrengt.

Het belang van persoonlijkheidstypen in communicatie

Elke persoon heeft unieke eigenschappen en voorkeuren die hun communicatiestijl beïnvloeden. Dit maakt de werkvloer interessant en dynamisch, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Waar de één heel direct is en zich prettig voelt bij duidelijke communicatie, heeft de ander wat meer tijd nodig om nieuwe informatie te laten bezinken voordat hij of zij kan reageren. Bedenk daarom altijd dat niet alle mensen hetzelfde zijn en omarm deze diversiteit. Bedenk wie je tegenover je hebt en probeer je communicatie aan te passen aan de behoeften van de ander. Samenwerken wordt dan ineens een stuk gemakkelijker!

Ruimte voor introverten

Introverte personen gedijen vaak in een rustige en bedachtzame omgeving. Op het gebied van communicatie hebben introverte collega’s vaak behoefte om even na te denken voordat ze reageren. Geef ze daar de ruimte voor. Stel zoveel mogelijk open vragen en moedig ze aan om hun ideeën te delen op een manier en in een omgeving waarin zij zich comfortabel voelen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand een nieuw idee liever alleen aan zijn of haar manager presenteert, dan direct aan een grote groep mensen. Heb hier respect voor en begrijp dat het introverten veel energie kost om constant interactie te hebben. 

Duidelijk communiceren met extraverten

In tegenstelling tot de introvert, krijgt een extravert juist veel energie van sociale interactie. Extraverte collega’s laten graag van zich horen en zijn vaak erg assertief in hun communicatie. Zij geven hun mening meestal wel. Qua communicatie houden extraverte collega’s over het algemeen van duidelijkheid en openheid, dus zeg vooral direct waar het op staat. Zitten er veel extraverten in een team, dan kan het zomaar gebeuren dat anderen weinig ruimte voelen om ook hun zegje te doen. Het is belangrijk dat de leidinggevende daar aandacht aan besteedt. 

Interactie met analytische denkers

Analytische denkers hechten waarde aan feiten en logica in hun communicatie. Zo’n collega heeft vaak weinig boodschap aan een onderbuikgevoel en hoort liever een goede onderbouwing met feiten en data. Een analytische denker wil graag alle details weten, bijt zich vast in een onderwerp en doet eerst uitgebreid onderzoek voordat hij of zij een mening geeft. Heb hier respect voor, wees geduldig en ben bereid om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. Analytische denkers kunnen vaak heel rationeel discussiëren, zonder vertroebeling door emoties. Maak daar op een positieve manier gebruik van! 

Omgaan met creatieve geesten

Creatieve mensen hebben vaak een levendige verbeelding en denken gemakkelijk buiten de kaders. Ze worden graag aangemoedigd om hun ideeën en innovatieve benaderingen te delen. Het is daarbij wel belangrijk dat het bedrijf ook openstaat voor nieuwe perspectieven. Creatieve geesten hebben een scheppend vermogen. Laat ze daarom ook experimenteren en ontdekken, want dat is hun manier om tot innovaties of betere oplossingen te komen. Let wel op dat creativiteit moeilijk af te dwingen is, een briljant idee bedenken met een strakke deadline is dus al gauw een te grote uitdaging. 

Wat levert het op?

Het begrijpen en respecteren van de diversiteit aan persoonlijkheidstypen op de werkvloer gaat verder dan alleen het verbeteren van de communicatie; het heeft ook bredere voordelen voor de organisatie als geheel. Kennis van verschillende communicatiestijlen stelt individuen in staat om effectiever te functioneren binnen teams, projecten en organisatorische structuren. Het biedt een kader voor het oplossen van conflicten op een constructieve manier, waarbij misverstanden worden vermeden en meningsverschillen worden opgelost met begrip en respect voor elkaars standpunten. Bovendien draagt het bij aan een cultuur van inclusiviteit en waardering, waarin elke werknemer zich erkend voelt voor hun unieke bijdrage en zich gesteund voelt in hun professionele ontwikkeling.

Kortom: door rekening te houden met diverse communicatiestijlen legt de organisatie een stevige basis voor langdurig succes en welzijn op de werkvloer.

Vooraf persoonlijkheid toetsen

Om een beter beeld te krijgen van iemands communicatiestijl en persoonlijkheid, screent Tosserams elke kandidaat door middel van een assessment. We gebruiken Value drives van HRMForce, een test die gebaseerd is op het feit dat ideeën en drijfveren van mens tot mens verschillen. Het model legt de diepere waardesystemen van een persoon bloot, waardoor je inzicht krijgt in wat iemand belangrijk vindt en waar iemand een aversie voor heeft. Op die manier kun je beter inschatten of iemand goed bij je bedrijf of in een specifiek team past. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met Tosserams.

Scroll naar boven