Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Zelf ontslag nemen, hoe werkt dat?

Als je werkgever besluit om je dienstverband te beëindigen kun je gebruik maken van een financieel vangnet. Wil je zelf ontslag nemen? Dan heb je helaas een stuk minder rechten – en meer plichten. Lees in dit artikel hoe ontslag nemen werkt en waar je precies rekening mee moet houden. 

Ontslagen worden vs ontslag nemen

In de Nederlandse wet is het zo geregeld dat je nooit direct zonder inkomen komt te zitten als je ontslagen wordt. Zegt je werkgever een (vast) contract op, dan heb je meestal recht op een transitievergoeding. Hoe hoog dit bedrag precies is, is afhankelijk van je maandsalaris en hoe lang je al in dienst was bij het bedrijf. Ook kun je een WW-uitkering aanvragen als je je baan kwijtraakt. Neem je zelf ontslag? Dan heb je er zelf voor gekozen om je inkomstenstroom te beëindigen en heb je geen recht op deze vergoedingen. Het is daarom niet verstandig om je baan op te zeggen als je nog geen nieuw plan hebt om inkomen te genereren.

Ontslag nemen bij een conflict

Ben je heel ongelukkig in je baan of is er een conflict op de werkvloer waardoor je er niet meer wil werken? Dan is er nog een andere optie dan gewoon ontslag nemen. Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS, legt uit: “Je kan met de werkgever overeenkomen dat het dienstverband met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Met zo’n overeenkomst kun je wel aanspraak maken op een WW-uitkering. Ook kun je dan nog proberen te onderhandelen over een (transitie)vergoeding en andere voorwaarden, zoals het laten vervallen van een concurrentiebeding.”

Wat moet je regelen?

Wil je ontslag nemen, dan moet je formeel aan je werkgever laten weten dat je het dienstverband wil beëindigen. Het is aan te raden om dit schriftelijk te doen, zodat je bewijs hebt van de datum waarop je je ontslag hebt ingediend. Dit is belangrijk omdat je meestal te maken hebt met een opzegtermijn. Standaard is dit een kalendermaand, maar in sommige gevallen staat in je contract of CAO dat de opzegtermijn langer is. Een kalendermaand betekent een volle maand, dus het maakt niet zoveel uit of je in het begin of aan het einde van de maand opzegt: in beide gevallen moet je deze én de eerstvolgende maand uitwerken. De meeste mensen kiezen er daarom voor om aan het einde van de maand ontslag te nemen. 

Waar moet je rekening mee houden?

Als je zelf ontslag neemt, kan het zijn dat je je werkgever bepaalde kosten moet terugbetalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een opleiding of cursus met als voorwaarde dat de werknemer nog een bepaalde tijd in dienst blijft. Neem je eerder ontslag? Dan moet je de studiekosten (deels) terugbetalen. Ook kan het zijn dat je al meer vakantiedagen hebt opgenomen dan je had opgebouwd. Bij veel werkgevers komt op 1 januari direct het jaarbudget aan vakantiedagen beschikbaar, maar eigenlijk bouw je vakantiedagen per maand op. Neem je vroeg in het jaar een lange vakantie, dan had je daar officieel nog niet genoeg vakantiedagen voor opgebouwd en zul je ze moeten terugbetalen. In de meeste gevallen verrekent je werkgever dit soort kosten met je laatste salaris.

Tip: pak je contract erbij

Wil je zeker weten waar je aan toe bent als je ontslag neemt in je huidige baan? Neem dan eerst even een kijkje in je contract. Hier vind je alle voorwaarden en regels die gelden als je besluit het contract te beëindigen. Heb je een tijdelijk contract? Dan vind je in het contract of het mogelijk is om tussentijds op te zeggen. Is die mogelijkheid er niet, dan moet je het hele contract uitwerken of een schadevergoeding betalen. Aan het einde van een tijdelijk contract ontslag nemen is juist heel simpel: je accepteert simpelweg de contractverlenging niet. In je contract vind je precies terug welke regels voor jou gelden. Een andere goede bron is de website van de Rijksoverheid.

De voordelen van ontslag nemen

Genoeg gewaarschuwd over de financiële consequenties van zelf ontslag nemen. Laten we ook nog even stilstaan bij de voordelen:

  • Je neemt zelf de controle over je carrière. Bepaal zelf wanneer je stappen wil zetten en waar de volgende stap naartoe gaat!
  • Nieuwe kansen: door zelf ontslag te nemen kan er een deur openen voor nieuwe kansen en uitdagingen in je carrière.
  • Ontslag nemen kan je een berg vrijheid opleveren. Je hebt ineens tijd om te werken aan projecten die voor jou belangrijk zijn. 
  • In een eventuele nieuwe baan kun je (opnieuw) onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden en zo een situatie creëren die beter bij je past.

Eerst op zoek naar een nieuwe baan

Wil je ontslag nemen, dan is het verstandig om eerst op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Zo weet je zeker dat je niet zonder inkomen thuis komt te zitten. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een baan die wél bij je past? Neem dan contact op met Tosserams. Op basis van jouw wensen en vaardigheden zoekt Tosserams naar de perfecte match.

Scroll naar boven