Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Bang voor afwijzing op je werk, wat doe je eraan?

Bijna iedereen krijgt tijdens zijn carrière te maken met afwijzing: je krijgt niet de baan waarop je hebt gesolliciteerd, je loopt een promotie mis of dat leuke project gaat niet naar jou maar naar je collega. Niemand vindt het leuk om afgewezen te worden en daarom hebben veel mensen de neiging om alsmaar voor de bekende weg te blijven kiezen. De angst voor afwijzing kan ons welzijn en vermogen om te groeien zo flink in de weg zitten. Hoe ga je daarmee om?

De angst voor afwijzing is universeel: vrijwel iedereen heeft er wel eens last van. Simone Donker is als coach gespecialiseerd in zelfvertrouwen en vertelde eerder tegen NU.nl dat de oorzaak van deze angst al eeuwenoud is: “Onze hersenen zijn geprogrammeerd met het idee dat je in je eentje niet kunt overleven. Als er een tijger op je pad kwam, kon je wel wegrennen, maar je was een stuk sterker als anderen je hielpen. Kom je in een situatie waarin er een kans is om afgewezen te worden, dan grijpt dat terug op het idee dat je het in je eentje niet overleeft. En dan doe je er alles aan om niet te worden afgewezen.”

Je angst voor afwijzing is dus heel menselijk. Maar het is wel belangrijk dat die angst niet je leven gaat bepalen. Deze drie inzichten gaan je helpen om zelf de controle te houden.

Angst hoort erbij, laat het je niet tegenhouden!

Je bent niet de enige die worstelt met de angst om afgewezen te worden. Het hoort er nou eenmaal bij. Laat dit een geruststellende gedachte zijn en besef dat je dus niet zwak bent. Je bent gewoon een mens – net zoals je collega’s en je baas. Om nog een voorbeeld te geven: ook J.K. Rowling kreeg meerdere afwijzingen toen ze de eerste versie van het verhaal over Harry Potter presenteerde aan verschillende uitgevers. En Ed Sheeran heeft minimaal 20 afwijzingen gehad, voordat hij een platenmaatschappij had gevonden die wél in hem geloofde. Gelukkig hebben zij zich niet laten tegenhouden door de angst voor afwijzing!

Leer jezelf goed kennen

De angst voor afwijzing kan minder worden als je jezelf goed leert kennen. Waar ben je precies bang voor? Ben je bang dat anderen je niet goed genoeg vinden? Kun je niet omgaan met negatieve emoties en wil je ze daarom voorkomen? Wat is er precies aan de hand? Als je twijfelt aan je eigen dromen, talenten en emoties sta je minder sterk in je schoenen en heb je sneller last van angst. Kijk daarom eens goed in de spiegel en vraag jezelf af wat jij belangrijk vindt in het leven, zodat je daar volledig op kunt focussen.
Tip: vraag regelmatig om feedback. Misschien vind je dat spannend, maar door jezelf open te stellen voor constructieve feedback krijg je een beter beeld van hoe anderen naar jou kijken. Dat is een ontzettend waardevol instrument voor persoonlijke groei. Zie het als een kans om jezelf constant te blijven verbeteren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zo geeft feedback vragen je niet alleen meer zelfkennis, maar uiteindelijk ook meer zelfvertrouwen.

Schep realistische verwachtingen

De beste manier om teleurstellingen te voorkomen is door realistisch naar je verwachtingen te kijken. Als je van jezelf verwacht dat je nooit fouten maakt, dan ga je jezelf sowieso teleurstellen. Benieuwd hoe je het beste kunt reageren als je een fout hebt gemaakt op je werk? Lees dan ook het artikel ‘Fouten maken op je werk’’.

Zet je perfectionisme dus aan de kant en schep realistische verwachtingen. Door haalbare doelen te stellen verminder je de druk om te presteren en krijg je meer zelfvertrouwen. Krijg je vervolgens niet binnen een jaar promotie op je werk? Dan snap je tenminste dat je baas wel vertrouwen heeft in jou, maar dat je simpelweg meer vlieguren moet maken voordat je complexe projecten zelfstandig kunt trekken. Op je werk gaat het vaak ook niet om een ‘definitieve’ afwijzing, maar krijg je slechts de boodschap dat de timing op dit moment niet optimaal is. Er liggen nog voldoende kansen in de toekomst!

Meer tips

Wil je meer tips lezen om je werkende leven interessanter, leuker en beter te maken? Kijk dan zeker eens rond tussen de artikelen van Tosserams.

Scroll naar boven