Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Personeelsfeest schrappen?

Slecht idee!

Als het even tegenzit en er moet gesneden worden in de kosten, dan is het personeelsfeest een van eerste zaken die geschrapt wordt. Niet zo’n slim idee! Een geweldig bedrijfsfeest is niet alleen goed voor het groepsgevoel, het motiveert werknemers om in de toekomst net zo hard te werken als ze nu doen.

Er zijn bedrijven die iedere week wel iets te vieren hebben en de kurken laten knallen. Klinkt misschien overdreven, maar daar denkt sociaal psycholoog Fred Bryant anders over. Volgens hem kun je successen niet genoeg vieren.

Gelukshormoon

Bryant: ‘Iedere keer dat je een welverdiend succes viert, wordt er in je hersenen endorfine aangemaakt’. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Elke keer dat je een succes viert, geef je je hersenen een signaal van beloning voor de geleverde prestatie. Je traint je hersenen dat een prestatie een beloning waard is. Hierdoor ben je gemotiveerd hard te werken.

Het werkt ook de andere kant in. Als je niet stilstaat bij je successen, en niets viert, geef je je hersenen het signaal dat wat je doet niet zo belangrijk is. Je motivatie zal hierdoor afnemen.

Volgens Bryant komt dit nog voort uit de tijd dat we ambachtelijk werk deden. We hadden dan resultaat van ons werk dat tastbaar was. Een bakker bakte brood, een schoenmaker maakte een schoen, een fietsenmaker repareert een fiets. Allemaal tastbaar resultaat van de inspanningen die geleverd zijn.
Tegenwoordig is er in veel branches geen tastbaar resultaat. Daarom is het belangrijk om mijlpalen en successen te vieren.

Betere prestaties

Als het goed gaat met het bedrijf is het waarschijnlijk niet zo’n probleem om een succes te vieren of om een feestje te geven. Als het tegenzit lijkt het een mooie post om op te bezuinigen.
Maar dit bezuinigen kan je duur komen te staan. Mensen komen over het algemeen werken met drie redenen: salaris, uitdaging en plezier. Met name die laatste wordt gevormd door een goede sfeer binnen het bedrijf. Die sfeer ontstaat niet alleen bij het koffieautomaat. Juist de bedrijfsfeesten geven de mogelijkheid om een band op te bouwen met je collega’s.

Die band met collega’s geeft een teamgevoel. Functioneren in een team kan van belang zijn. Onderlinge competitie is minder. Mensen met een goed band zijn doorgaans bereid om net iets harder te lopen voor een ander. Dit leidt tot beter prestaties.

Medewerkers die zich gemotiveerd voelen en een verbinding voelen met het bedrijf, vinden het niet erg om een tandje extra bij te zetten. Ze zijn loyaal naar het bedrijf toe.

Even goed nadenken dus, voordat je een personeelsfeestje schrapt!

 

Bron:
Hagar , J. (2019, 30 oktober). Je baas kan beter niet bezuinigen op het personeelsuitje. Geraadpleegd op 24 november 2019, van https://www.nu.nl/werk/6007412/je-baas-kan-beter-niet-bezuinigen-op-het-personeelsuitje.html?redirect=1

Scroll naar boven