Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Tosserams

Kerstpakketten, een zeer levende traditie

Een onderwerp waar de meningen over verdeeld zullen zijn. De een wil een doos vol met lekkere spullen, de ander heeft liever dat de baas het geld aan een goed doel schenkt, weer een ander heeft graag een bon en weer een ander heeft liever een envelop. Wat je er ook van vindt, jaarlijks is het booming business!

Meer en meer

Er wordt dit jaar weer meer geld uitgegeven aan kerstpakketten. Deze stijging heeft te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers willen hun werknemers niet kwijt en zijn er daarom bij gebaat om nu te investeren in hun personeel.

De traditionele pakketten doen het goed. Vouchers lopen wat minder. De werkgever kiest liever voor een tastbaar pakket om het personeel mee te verwennen. De bon valt toch ooit verkeerd en kan overkomen alsof de baas zich er gemakkelijk vanaf maakt.

Traditie en nostalgie

De trend dit jaar in de MKB is volgens kerstpakketten.nl een doos vol lekkere spullen. Bij deze leverancier staat de doos met A-merken met stip op nummer één.
Verklaring daarvoor zou zijn dat de Nederlandse werknemer houdt van een stukje knusheid. Gezellig onder de boom, met de kinderen de doos open maken en bekijken wat erin zit. Dit wordt toch gezien als een warm feestgevoel, traditie, nostalgie.

Zo’n tien jaar geleden werd de keuzemogelijkheid geïntroduceerd. Mensen konden dan zelf kiezen uit een klassiek pakket of een bon waarmee je zelf iets kon selecteren. Ook toen bleek al dat een grote groep mensen toch kiest voor een traditioneel kerstpakket.

Echte hardlopers die in een traditioneel kerstpakket thuis horen zijn volgens de woordvoerder van Sligro toch zeker een bus slagroom, een fles wijn of vruchtensap en pinda’s. Als je een pakket nu vergelijkt met een pakket van twintig jaar geleden, is er niet zo gek veel veranderd aan de inhoud. Het blijft een doos met lekkere spullen voor de koude, kerstdagen. De pakketten bewegen een beetje mee met de eetgewoontes van de mensen, maar in essentie blijft de inhoud gelijk.

Kerstpakketmissers

Een gegeven paard moet men niet in de bek kijken. Als het gaat over kerstpakketten, is dit spreekwoord misschien wel waarheid. Toch kan een werkgever een echte misser maken met kerst. De voucher kan dus verkeerd vallen en overkomen alsof de baas zich er met een Jantje-van-leiden vanaf maakt.
Andere gemiste kansen zijn:
– Cadeaus met het bedrijfslogo. Vaak nutteloze cadeaus in de ogen van werknemers. Het zijn dan zaken als de paraplu, handdoeken, placemats.
– Het schenken van veel te grote verpakkingen die niet te vervoeren zijn in de trein, tram of bus.
– Het geven van een bon met de waarde van het pakket erop. Dan is voor het personeel direct duidelijk wat ze waard zijn.
– Het schenken van een cadeau dat overduidelijk werk gerelateerd is, een studieboek bijvoorbeeld.

Ook het vergeten van personeelsleden is een echte misser. Blijk van waardering is voor iedereen belangrijk die zich inzet voor het bedrijf. Dat wil zeggen dat ook de nieuwe werknemers, de stagiaires  en uitzendkrachten niet overgeslagen dienen te worden.
Daarnaast is de manier waarop het pakket overhandigd wordt ook belangrijk. Het geven van een bonnetje waarmee bij de receptie het pakket afgehaald kan worden is een gemiste kans. Maak er een klein moment van waarbij je ook in gesproken woorden de waardering laat blijken.

Zo kan het ook

Een Amerikaanse projectontwikkelaar had dit jaar wél veel succes met een envelop. Hij had al zijn werknemers een rode envelop overhandigd die nog niet open gemaakt mocht worden.
Tijdens het jaarlijkse feestje maakte de directeur bekend dat hij dit jaar 10 miljoen dollar heeft uitgetrokken voor de kerstpakketten. Deze 10 miljoen werd verdeeld onder alle werknemers van het bedrijf. De hoogte van het bedrag hing af van het aantal dienstjaren. Daardoor ontvangt de techneut die al 39 jaar in dienst is een hoger bedrag dan de directeur.

Na de toespraak van de directeur werden enveloppen geopend. Werknemers vielen elkaar in de armen en er waren tranen van geluk en ongeloof. De hoogste bonus was 270.000 dollar. Ook aan de werknemer die maandag na de kerstborrel zou gaan starten was gedacht, er lag voor hem een envelop met 100 dollar klaar.

Het bedrijf wilde op deze manier stilstaan bij een mijlpaal in de grootte van het portfolio van het bedrijf. Omgerekend was er gemiddeld een bonus van 50.000 dollar per werknemer.

 

Bronnen:

kerstpakketten.nl. (z.d.). De kerstpakkettentrends van 2019 | Blog. Van https://www.kerstpakketten.nl/blog/de-kerstpakkettentrends-van-2019/

Mulder, R. (2012, 29 oktober). Missers van bedrijven met cadeaus. Van https://www.adformatie.nl/design/missers-van-bedrijven-met-cadeaus

NOS. (2019, 11 december). Tranen bij werknemers: 10 miljoen dollar kerstbonus van de baas. Van https://nos.nl/artikel/2314233-tranen-bij-werknemers-10-miljoen-dollar-kerstbonus-van-de-baas.html

Telegraaf. (2019, 11 december). Dit zit er in de meeste kerstpakketten. Van https://www.telegraaf.nl/video/779914122/dit-zit-er-in-de-meeste-kerstpakketten

Vermeeren , E. (2019, 11 december). “Werknemer wil kerstpakket vol eten, maar geen bon of duurzaam cadeau”. Van https://www.nu.nl/werk/6016506/werknemer-wil-kerstpakket-vol-eten-maar-geen-bon-of-duurzaam-cadeau.html?redirect=1#coral_talk_wrapper

 

 

Scroll naar boven