Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Competenties vs hobby’s

Zet je hobby in tegen een saai cv.

Je hobby’s vertellen iets over jezelf. Ze geven iets aan over jouw interesses, maar ook over welke vaardigheden je bezit. Ze kunnen dus van doorslaggevend belang zijn bij een sollicitatie. Daarnaast trek je met jouw hobby in een cv de aandacht van de sollicitatiecommissie. Want alleen maar jouw opleidingen en werkervaringen zijn niet altijd voldoende.

Als marathonloper heb je doorzettingsvermogen. Deze vaardigheid kan zomaar een belangrijke zijn in de baan waar je naar solliciteert. Het geeft aan dat je vitaal bent. Dit spreekt zeker voor je als je al op leeftijd bent. Daarnaast levert het ook direct opening in een gesprek en is het ijs al gebroken als het de eerste 15 minuten alleen maar gaat over hoe je dat toch voor elkaar krijgt!

Je kunt je cv met van alles vullen. Dat je van thrillers lezen houdt, dat je drie keer per week in de sportschool te vinden bent en dat je van beeldhouwen houdt.
Belangrijk is om je te bedenken wat deze hobby’s over jou zeggen. Wees niet te algemeen. Beoefen je gevaarlijke sporten waarbij je gemakkelijk een blessure op kunt lopen, dan is dat minder aantrekkelijk dan een hardloper met doorzettingsvermogen.

Competentiegerichte hobby’s?

Uit jouw hobby’s kunnen je competenties blijken. Ben je scheidsrechter bij een sportclub, dan staat dat voor beslissingen nemen. Zet jij je in voor een goed doel, dan blijkt daar uit dat je idealen hebt. Een cv gaat met deze informatie meer leven en wordt daardoor beter onthouden.

Bijkomend voordeel van het vermelden van je hobby’s is dat het in een gesprek ter sprake kan komen. Als je over je hobby’s praat, zien mensen hoe gepassioneerd je bent. Praten over je hobby’s geeft een deel van je persoonlijkheid weer in plaats van zenuwachtige antwoorden.

Of bovenstaande in de huidige arbeidsmarkt nog altijd geldt, is niet duidelijk. Een sollicitatiecommissie houdt zich misschien wel erg vast aan de criteria die gesteld worden. Maar het kan zomaar zijn dat jouw persoonlijke cv boven een standaard cv gaat. Natuurlijk zijn denkniveaus en kennis belangrijk, maar veel beroepen hebben ook een menselijke component.

Scroll naar boven