Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Afwijzen

Afgewezen worden, waarom dan?

Afgewezen worden bij sollicitaties is vervelend en kan zelfs frustrerend zijn. Vooral als niet duidelijk is waarom je afgewezen wordt. Als dat wel duidelijk is, kan dat je verder helpen bij volgende sollicitaties.

Dit wordt bij verschillende bedrijven opgelost. Zo worden afgewezen kandidaten teruggebeld met een aantal tips die vervolgens ook via de mail worden toegezonden, of er wordt aan de hand van concrete situaties uit het gesprek feedback gegeven.

Feedbackspreekuur

Het Reinier de Graafziekenhuis in Delft pakt het nog groter aan. In het ziekenhuis is een feedbackspreekuur ingericht. Recruiters van het ziekenhuis ontvangen afgewezen kandidaten die digitaal solliciteerden. In de afwijzende mail wordt de reden al meegezonden, maar sollicitanten hebben soms behoefte aan meer uitleg.

Het spreekuur is een succes. Lang niet alle afgewezen sollicitanten komen langs, maar een deel wel. Een klein deel heeft er zelfs een baan aan overgehouden. Simpelweg omdat ook recruiters wel eens een fout maken bij de beoordeling.

Op deze manier werkt het ziekenhuis ook aan zijn imago voor toekomstige kandidaten. Dat is een slimme zet in een krappe arbeidsmarkt.

Andere benadering

Feedback kan afgewezen sollicitanten dus verder helpen in hun zoektocht naar een baan. Die zoektocht kan ook anders benaderd worden. Tosserams brengt namelijk de kandidaat in beeld. Door de brede kennis van bedrijven in de omgeving kan Tosserams de kandidaat binnen een passend bedrijf introduceren, ook als daar géén vacature is.

 

Bron: Oostra, L. (2019, 11 februari). ‘Het is gewoon fijn om te weten wat er beter kan’. NRC

Scroll naar boven