Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Diversiteit in een klein bedrijf: 3 tips

Bij 91% van de Nederlandse bedrijven wordt diversiteit en inclusiviteit gezien als een vereiste. Daarom hebben grote bedrijven vaak een hr-afdeling die zich buigt over het diversiteitsbeleid, maar hoe pakken kleinere bedrijven dat aan? Wat kan het mkb doen om te zorgen voor meer diversiteit? Lees in dit artikel 3 handige tips.

Volgens NU.nl heeft 80% van de grote Nederlandse werkgevers inmiddels een diversiteits- en inclusiviteitsbeleid. Dat klinkt vooruitstrevend, maar grote bedrijven zijn er stiekem niet zoveel in Nederland. De meeste bedrijven vallen namelijk onder het mkb. In deze kleinere bedrijven staat ‘diversiteit’ meestal niet direct omschreven in iemands takenpakket. Is het dan lastig om hier toch aandacht aan te besteden? Dat valt gelukkig wel mee.

Wat verstaan we onder diversiteit en inclusiviteit?

‘Diversiteit’ en ‘inclusiviteit’ zijn veelgehoorde begrippen, maar wat betekent het precies? Het doel is dat iedereen zich welkom moet voelen, ongeacht achtergrond, leeftijd, gender of (seksuele) voorkeuren. ‘Inclusiviteit’ betekent dat alle individuen gelijke kansen krijgen, gewaardeerd worden en zichzelf kunnen zijn. ‘Diversiteit’ zoomt vooral in op dat een medewerkersbestand een afspiegeling zou moeten zijn van de samenleving: een heterogene groep mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, genders en voorkeuren. Verschillende mensen hebben verschillende ideeën, dus zo’n gemêleerde groep maakt je bedrijf ook sterker en toekomstbestendiger.

Toch kan diversiteit voor bepaalde sectoren een uitdaging zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de technische sector, waarin beduidend meer mannen actief zijn dan vrouwen. Het is dan misschien onhaalbaar om te streven naar een situatie waarbij het personeel evenredig bestaat uit mannen en vrouwen. Maar dat is ook niet hoe je diversiteit moet aanpakken. Het is geen to do-list die je kunt afvinken. Het gaat erom dat je onbevooroordeeld leert kijken naar mensen. De volgende 3 tips gaan je daarbij helpen.

Creëer een inclusieve cultuur

Een inclusieve cultuur trekt diversiteit aan. Ga daarom actief aan de slag met het creëren van een inclusieve cultuur. Hiermee kun je direct starten in de praktijk. Zorg voor open communicatie, respect en gelijke kansen voor iedereen. Het is heel belangrijk dat leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Een vrouwonvriendelijk of racistisch ‘grapje’ kan al genoeg zijn om een verkeerd beeld te geven. Het is verstandig om dit soort dingen te ontmoedigen en mensen direct aan te spreken op hun gedrag. Focus zoveel mogelijk op de positieve kanten van het feit dat mensen nou eenmaal verschillend zijn. Als het nodig is, bestaan er ook workshops en trainingen die meer bewustwording creëren.

Let op diversiteit bij werving en selectie

Het samenstellen van een divers personeelsbestand begint bij werving en selectie. Gaat je bedrijf alleen binnen het directe netwerk op zoek naar kandidaten? Dan is de kans groot dat deze kandidaten veel ‘lijken’ op de huidige medewerkers. Door vacatures breder te verspreiden en verschillende wervingskanalen te gebruiken, is de kans groter dat er verschillende soorten kandidaten reageren. Denk er bijvoorbeeld eens aan om je vacature niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels te verspreiden. Zo bereik je een meer internationale doelgroep. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat je de kandidaten beoordeelt op basis van objectieve criteria. De volgende tip helpt daarbij.

Zet competenties voorop

Uiteindelijk wil je gewoon de juiste mensen op de juiste plek krijgen binnen je bedrijf. Achtergrond, leeftijd, geslacht of voorkeuren zouden hierin nooit een bepalende of beperkende factor mogen zijn. Kijk liever naar de persoonlijkheid en de competenties van een (potentiële) medewerker. Heeft de persoon de juiste vaardigheden om de taken goed uit te voeren óf heel snel te leren? Dan is er een match! Alle andere zaken zijn niet zo relevant. Dit geldt natuurlijk ook voor het geven van promotie aan medewerkers.

Tosserams gaat hierin trouwens nog een stapje verder en durft te beweren dat zelfs werkervaring minder relevant is dan de juiste competenties. Benieuwd hoe dat werkt in de praktijk? Lees dan een praktijkcase in het artikel ‘Matchen op persoonlijkheid bij 3Dtec’.

Op zoek naar personeel?

Is jouw bedrijf op zoek naar nieuw personeel en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Tosserams helpt je graag. Tosserams zet niet de vacature, maar de persoon en het bedrijf centraal in de zoektocht, met een goede en duurzame match als resultaat. Lees meer over deze vernieuwende werkwijze.

 

Scroll naar boven