Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Thuiswerken om files te vermijden?

Thuiswerken om files te vermijden – mag dat?

In de donkere dagen lijken de files elke dag langer te worden. Aan het einde van het jaar hebben veel mensen al last van een winterdipje en urenlang filerijden draagt ook niet bij aan een beter humeur. Thuiswerken lijkt dan de ideale oplossing. Heb je daar als werknemer recht op?

In de herfst zijn de files het langst

In oktober en november zijn de files het langst. Arnoud Broekhuizen, manager bij ANWB Verkeersinformatie, legt uit hoe dat komt: “In de herfst zijn er relatief meer mensen op de weg dan in andere maanden. Veel werknemers bewaren hun spaarzame vakantiedagen voor de feestdagen. Daarnaast is het weer ook vaak slecht in deze periode, waardoor meer mensen voor de auto kiezen. Er zijn dus ook meer auto’s op de weg. En als het regent, rijden mensen langzamer en houden ze ook meer afstand. De capaciteit van de weg wordt hierdoor kleiner en zo ontstaan er files. Het is een patroon dat elk jaar terugkeert.”

Dan ga je toch gewoon thuiswerken?

Als het van je werkgever mag, is thuiswerken een goede optie om files te vermijden. Bij de meeste bedrijven is een dagje thuiswerken geen enkel probleem, zeker niet sinds de coronapandemie. Veel bedrijven hebben thuiswerken omarmt, maar dat betekent niet dat het vanzelfsprekend is. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen vertelt: “Thuiswerken is geen officieel recht van de werknemer en kan dus niet opgeëist worden. Files zijn – juridisch gezien – het probleem van de werknemer, niet van de werkgever. Als een werkgever bepaalt dat je naar kantoor moet komen, dan moet de werknemer zich aan dit verzoek houden.”

Verzoek om thuiswerken

Een prettige werkomgeving creëren lukt het best door in gesprek te gaan met je werkgever. Wanneer je open en eerlijk aangeeft dat je meer energie hebt en gemotiveerder bent als je een dag per week thuis mag werken, dan is de kans groot dat je werkgever hier wel voor openstaat. Maak dan wel duidelijke afspraken over bijvoorbeeld een vaste dag in de week, werktijden en bereikbaarheid.

Is je werkgever geen fan van thuiswerken? Weet dan dat je onder bepaalde voorwaarden een officieel verzoek kan indienen. Dit kan alleen als:

  • je werkt bij een bedrijf met minimaal 10 werknemers;
  • je minimaal een halfjaar in dienst bent;
  • je 2 maanden voordat je wil starten met thuiswerken een schriftelijk verzoek doet met daarin de gewenste ingangsdatum en gewenste werkplek.

Je werkgever moet dan binnen 1 maand reageren op het verzoek. Heb je dan geen reactie? Dan mag je gaan werken op de manier die je in je verzoek hebt voorgesteld.

Mag een werkgever thuiswerken verbieden?

Ja, onder bepaalde voorwaarden mag een werkgever thuiswerken verbieden. In principe bepaalt de werkgever waar het werk wordt uitgevoerd en in veel gevallen is dat op kantoor. Volgens de Rijksoverheid mag een werkgever een verzoek om thuis te werken weigeren als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld:

  • De thuiswerkplek is niet veilig of niet geschikt voor het type werk
  • Thuiswerken zorgt voor problemen met het werkrooster
  • Het is niet mogelijk om het werk elders te doen dan op de door de werkgever gekozen locatie

Toch de file vermijden?

Is thuiswerken écht geen optie? Dan moet je op zoek naar een andere manier om de files te vermijden. De topdrukte op de weg ontstaat over het algemeen in de ochtend tussen 07:00 en 09:00 en later in de middag tussen 16:00 en 19:00. Het is dus verstandig om op deze tijdstippen de snelweg te vermijden. Maak gebruik van flexibele werktijden en start extra vroeg – of juist later op de ochtend en werk wat langer door. Of maak van een nood een deugd: ga lekker uit eten met je collega (of een vriend die in de buurt woont) of zoek een sportschool vlakbij het werk. Door direct na de werkdag te gaan sporten zijn de files al grotendeels verdwenen als je daarna van de sportschool naar huis rijdt.

Werk je veel thuis? Lees dan ook: 8 tips voor geconcentreerd thuiswerken

 

 

 


 

Scroll naar boven