Als je de baas wordt, van je collega’s
Een promotie is leuk, mooi en vol frisse energie start je in je nieuwe functie. Daarbij komt wel dat je ineens de baas bent over de mensen die eerst je directe collega’s waren. Dat kan ongemakkelijke situaties opleveren.
Soms verloopt zo’n overgang heel natuurlijk. Dat kan als je al langer taken overnam van de manager bijvoorbeeld. En je al bezig was om een opleiding te volgen om zelf als manager aan de slag te gaan. Je directe collega’s zien dat je er hard voor gewerkt hebt en de gunfactor is aanwezig. Je rolt als het ware in je nieuwe rol.
Het verloopt natuurlijk niet altijd zo soepel. Als er een slechte bedrijfscultuur is, kunnen collega’s je zelfs zien als overloper naar de vijand. Dan is een training en coaching voor je nieuwe rol erg aan te raden. De weerstand bij een hogere aanstelling kan zitten in het feit dat er geen sollicitatieprocedure heeft plaatsgevonden, maar de kandidaat zomaar in de hogere aanstelling is gerold. Dat is zeker lastig als een andere collega ook die functie had gewild.
Het inventarisatierondje
Om weerstand weg te nemen is het goed om een inventarisatierondje te houden, voordat de promotie rond is. Afzonderlijk met je collega’s om tafel gaan, levert informatie op en kan de weerstand wegnemen. Mocht in deze gesprekken weerstand naar voren komen, kun je ook besluiten om van de hogere functie af te zien.
Verder is het goed om te benoemen dat de rollen anders liggen en dat dit ongemakkelijk kan zijn: ‘Goh, dit is wel anders hè’. Deze open houding kan openheid van een collega terug opleveren.
Veel mensen die doorstromen vanuit een team naar een hogere positie geven bij hun collega’s aan gewoon dezelfde persoon te blijven. Maar de zaken zijn anders als je leidinggevende wordt. Je stapt uit een groep fijne en leuke collega’s, dat kan best eenzaam aanvoelen. Helemaal als je een oud-collega moet gaan vertellen dat het functioneren niet goed is.
Zoek daarom steun bij een mentor of sparringspartner. Anderen hebben ook geworsteld met deze situaties. Uitspreken van ongemak scheelt al de helft.
Maak de overgang van werknemer naar leidinggevende duidelijk door er een moment van te maken. Niet tijdens werkoverleg, maar organiseer een feestelijke bijeenkomst. Iets dat passend is en wat markeert dat de situatie nu verandert.
Als startende leidinggevende wil je aardig gevonden worden. Dat is logisch, maar ben erop voorbereid dat bijbehorende impopulaire keuzes erbij horen.
Blijf altijd authentiek. Speel geen rol, dat is funest. Ga je niet anders gedragen, daar prikken je oud-collega’s doorheen.
Bron: Pelleman, J. (2019, 19 februari). Ik blijf gewoon dezelfde hoor!., NRC.Next., p. E8