Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Nieuwe baan

Je nieuwe baan valt tegen, wat nu?

Ben jij de onlangs verleid door een vacature, maar valt de baan nu tegen? Je bent niet de enige. Met zoveel aanlokkelijke vacatures lijkt het soms aantrekkelijk om over te stappen, maar niet alles is zo mooi als het lijkt. Heb je niet genoeg uitdaging, klikt het niet met collega’s of past de werkcultuur niet bij je? Lees in dit artikel wat je kan doen.

Nieuwe mensen, nieuwe systemen en misschien zelfs nieuwe taken; starten met een nieuwe baan is altijd even wennen. Dat is heel logisch, dus neem vooral rustig de tijd. Voel je je na een paar maanden nog niet thuis? Dan is er meer aan de hand. Loopbaancoach Femke Derksen: “Werk zou energie moeten geven. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een baaldag, maar dat moet een uitzondering zijn. Niet de norm.”

Verwachtingen bijstellen

Laten we voorop stellen dat iets alleen kan tegenvallen als je verwachtingen had. Als jouw baan tegenvalt, had je dan misschien te hoge verwachtingen? Het belangrijkste doel van een sollicitatieprocedure is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de functie en het bedrijf. Is er tijdens dit proces iets mis gegaan? Heb je wel genoeg vragen gesteld?

Wat je kan doen als je baan tegenvalt, is je verwachtingen duidelijk uitspreken en vervolgens bijstellen. Communicatie is key. Ga in gesprek met je manager of met iemand van HR en geef aan waar de baan niet voldoet aan jouw verwachtingen. Zij kunnen waarschijnlijk aangeven of je verwachtingen in de toekomst wel zouden kunnen uitkomen binnen deze functie. Misschien is het bedrijf hard bezig met grote klanten binnenhalen, waardoor jouw werk straks een stuk uitdagender wordt.

Geeft je werkgever aan dat jouw positie binnen het bedrijf inderdaad niet matcht met je verwachtingen? Dan kunnen jullie samen kijken of je misschien beter tot je recht komt in een andere functie. 

Verwachtingen managen

Een werkgever heeft evengoed verantwoordelijkheid op het gebied van verwachtingen. Door de verwachtingen om de juiste manier te managen, voorkom je als werkgever teleurstelling. Het is heel verleidelijk om sollicitanten gouden bergen te beloven als ze voor je komen werken, maar als je dit niet waar kunt maken heeft dat geen zin. Je investeert dan tijd en geld in een medewerker die snel weer weg gaat. Eeuwig zonde. Schets daarom altijd een eerlijk beeld van de organisatie, de functie en het team waarin de sollicitant komt te werken.

Matchen op basis van waarden

Tosserams is van mening dat de waarden van een werknemer moeten passen bij de organisatie. De bedrijfscultuur bepaalt namelijk voor een belangrijk deel of jij je daar wel thuis voelt. Iemand die altijd gaat voor succes, kan bijvoorbeeld beter bij een commercieel bedrijf gaan werken dan bij de overheid. Maar niet alle waarden zijn zo duidelijk waarneembaar als in dit voorbeeld. Om een goed beeld te krijgen van de bedrijfscultuur en de waarden van een individu, werkt Tosserams met Value Drives van HRMForce. Dit is een vragenlijst die je inzicht geeft in de belangrijkste waarden van zowel een bedrijf als een persoon.

Tip: de vragenlijst is juist ook erg interessant als je huidige baan niet helemaal naar wens is. De rapportage geeft namelijk inzicht in waar de overeenkomsten en de verschillen tussen werkgever en werknemer zitten. Zo kun je samen met je werkgever bepalen of dit ‘gat’ te dichten valt – of niet.

Op zoek naar iets anders

Ben jij het gesprek met je (nieuwe) werkgever aangegaan, maar komen jullie samen niet tot een oplossing? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar iets anders. Wil je voorkomen dat nogmaals een verkeerde keuze maakt? Tosserams helpt je graag met het vinden van een baan waar jij je thuis voelt. Lees de artikelen van Tosserams voor meer handige tips of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Ik denk graag met je mee.

Scroll naar boven