Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Persoonlijkheid boven vaardigheden met het Big Fifty-assessment

Bij Human Resource Management draait alles om de juiste balans tussen persoonlijkheidscompetenties en vaardigheden. Maar wat is eigenlijk het verschil? Vaardigheden zijn specifieke capaciteiten en/of kennis die je kunt aanleren door training en ervaring. Een persoonlijkheid is daarentegen niet aan te leren, maar aangeboren. Denk aan eigenschappen zoals temperament, emotionele stabiliteit en extraversie. Het is juist de combinatie van deze elementen die ervoor zorgt dat een medewerker goed past in een bepaalde rol bij een bepaald bedrijf. Leer in dit artikel hoe je voorbij het cv kunt kijken en de ware persoonlijkheid van kandidaten kunt onthullen.

De meeste mensen zijn geneigd om personeel aan te nemen op basis van hun kennis, ervaring en vaardigheden. Kortom: om wat ze al kunnen. Dat is niet heel vreemd, want je zoekt natuurlijk personeel om bepaalde taken uit te voeren en dat gaat nou eenmaal gemakkelijker met de juiste kennis, ervaring en vaardigheden. Toch is dit geen garantie voor succes. 

Het fundament: vaardigheden vs persoonlijkheid

Er is één belangrijk verschil tussen vaardigheden en persoonlijkheidscompetenties. Vaardigheden kunnen namelijk worden aangeleerd, maar de persoonlijkheid zal uiteindelijk bepalen hoe iemand zal reageren op verschillende situaties en omgevingen. Die persoonlijkheid is niet aan te leren. Daarom is het vaststellen en begrijpen van de persoonlijkheid van een kandidaat minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker dan het bekijken van hun vaardigheden. Maar hoe doe je dat?

Big Fifty-assessment

Het Big Fifty-assessment van HRMForce biedt een verhelderend perspectief. De test richt zich niet alleen op meetbare vaardigheden, maar analyseert juist de persoonlijkheidskenmerken van kandidaten aan de hand van 50 verschillende dimensies. Zo krijg je een goed beeld van wie de persoon werkelijk is, wat goed bij deze persoon past en waar hij of zij zich gemakkelijk in zou kunnen ontwikkelen. Op basis van deze inzichten kun je ineens een stuk beter bepalen of de persoon past in de organisatie of binnen het team.

De voordelen van Big Fifty

Het belangrijkste voordeel van het Big Fifty-assessment is dat je een veel betere inschatting kunt maken van de culturele fit, wat de kans op mismatching enorm verkleint. Niet alleen bedrijven profiteren hiervan; ook kandidaten krijgen via het assessment de gelegenheid om een dieper inzicht te krijgen in hun persoonlijkheid. Dit creëert een win-win-situatie, waar zowel het bedrijf als de persoon een beter beeld krijgt van wat er nodig is om een samenwerking te doen slagen. Op de lange termijn resulteert dit in meer tevredenheid en loyaliteit. Bij Tosserams gebruiken we deze methodiek daarom standaard als onderdeel van het selectieproces.

Een realistisch beeld van de mogelijkheden

In de praktijk merken we dat mensen graag overal goed in willen zijn, hoewel dat natuurlijk onmogelijk is. Het Big Fifty-assessment biedt een realistisch beeld van iemands sterke en zwakke, dan wel minder gemakkelijk te ontwikkelen punten. Het kan voor sommige kandidaten lastig zijn om hun kwetsbare kant te laten zien, daarom is het essentieel om een veilige en open omgeving te creëren waarin zij echt zichzelf kunnen zijn. Alleen dan kun je de kandidaat goed leren kennen en beoordelen of hij of zij gelukkig zou kunnen worden in de beschikbare functie binnen het bedrijf. Zelfs als de resultaten in eerste instantie minder positief lijken op bepaalde vlakken, kunnen we door een persoonlijke benadering waardevolle inzichten verkrijgen en kandidaten de juiste richting op helpen.

Een van de meest waardevolle aspecten is het begrip van de ontwikkelbaarheid van competenties en hoeveel energie dit kost. Dit stelt kandidaten in staat om hun potentieel te begrijpen en te groeien, zelfs op gebieden die ze als uitdagend beschouwen. Zo zie je maar dat de juiste kennis, ervaring en vaardigheden niet altijd de boventoon voeren in de zoektocht naar een nieuwe baan of nieuwe medewerker.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Big Fifty? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Tosserams hebben we jarenlange ervaring met het koppelen van professionals aan bedrijven op basis van persoonlijkheid. 

Scroll naar boven