Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Salaris

Praten over je salaris, daar rust in Nederland een groot taboe op. Van oudsher is dat een onderwerp waar je het niet over hebt. Dat deel je niet met je buren, of vrienden.
In Europa deelt slechts 20% van de werknemers wat ze verdienen en in Nederland ligt dit iets hoger, op 23%, blijkt uit onderzoek van StepStone.

Toch zou het goed zijn om te delen wat de hoogte van jouw salaris is, volgens de Amerikaanse organisatie-expert David Burkus. Zo zou volgens hem uit onderzoek keer op keer blijken dat wanneer mensen weten wat hun collega’s verdienen, ze zelf harder en beter werken en meer betrokken zijn.

Openheid is belangrijk volgens Burkus, als er geheimhouding blijft, leidt dit tot zogenoemde informatieasymmetrie. Dat is een economische term die aangeeft dat de ene partij over meer of betere informatie beschikt dan de andere partij. Deze disbalans kan op termijn leiden tot marktfalen en kunstmatig lager gehouden salarissen.

Stel dat je gaat onderhandelen bij je nieuwe werkgever over je salaris. De werkgever heeft veel meer informatie over de salarissen binnen het bedrijf. Dat zou een groot voordeel voor de werkgever kunnen zijn. Die zou het salaris van een nieuwe werknemer flink lager kunnen houden.
Wat nou als je dezelfde informatie hebt als je nieuwe werkgever, je zou dan veel sterker staan in de onderhandeling over jouw salaris.

Wetsvoorstel

Als het aan Lilianne Ploumen (PvdA) ligt, komt er binnenkort meer transparantie over wat we verdienen. De reden: we hebben in Nederland een loonkloof van 8 procent tussen mannen en vrouwen, in het nadeel van vrouwen.

Toch is het niet zo eenvoudig als Burkus zegt, er zijn veel variabelen waardoor het salaris nu eenmaal verschilt van werknemer tot werknemer. In Nederland werkt het net iets anders dan in Amerika. In Nederland werken we veel meer met salarisschalen in een cao en arbeidsvoorwaarderegelingen.

Als er meer openheid komt over wat we verdienen, zou dat juist een averechts effect hebben. Het is voor individuele werknemers lastig om een goede vergelijking te maken tussen alle variabelen die ten grondslag liggen aan beloningsverschillen. Transparantie kan wel het probleem blootleggen, maar niet oplossen. Bewezen is namelijk dat mensen niet meer tevreden worden als ze meer gaan verdienen.

Privacy

Hier hebben we privacywetgeving die het niet toestaat salarisgegevens van het individu vrij te geven. Het wetsvoorstel verplicht werknemers aan te tonen dat gelijk loon voor gelijk werk wordt betaald. De positie van werknemers wordt versterkt door hen op verzoek het recht van inzage te geven in het salaris van collega’s in dezelfde of vergelijkbare functies, zo staat in het wetsvoorstel.

Dunning-Krugereffect

Mensen overschatten hun eigen kunnen, en daardoor vinden ze zich bovengemiddeld competent. Er is een kleine groep mensen die zich juist onderschat. Dit zijn over het algemeen genomen de jonge mensen, met name de vrouwen. De overschatting zit juist bij mannen die wat ouder zijn.

Volgens experts zou de groep ‘overschatters’ gaan zeuren als er openheid van salaris zou zijn, behalve degene die het meest verdient.
Uit onderzoek blijkt bovendien ook nog dat mensen ongelijkheid het allerergst vinden als het zichtbaar is.

 

Bronnen:

Vermeeren, E. (2019, 9 april). Transparantie over salaris? ‘Je opent de doos van Pandora’ [Blogpost]. Van https://www.nu.nl/werk/5828223/transparantie-over-salaris-je-opent-de-doos-van-pandora.html?redirect=1

Wiebes, H. (2018, 27 februari). Waarom vertellen we elkaar niet gewoon wat we verdienen? [Blogpost]. Van https://www.intermediair.nl/personal-finance/salaris/waarom-vertellen-we-elkaar-niet-gewoon-wat-we-verdienen?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Scroll naar boven