Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Generatie Z aan de slag

Generatie Z volgt op Generatie Y (de millennials). De millennials zijn gemiddeld rond de dertig nu. Gen Z is nu tussen de 10 en 24 jaar oud. Deze generatie heeft als eerste generatie geen tijd zónder internet gekend. Ze hebben meer gemeen met leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld, dan met een oudere generatie in hun eigen straat. Deze generatie hecht geen waarde aan posters van popsterren, maar volgen influencers op social media.
De Gen Z heeft de aanslagen op 9/11 niet bewust meegekregen. Ze kunnen zich ook niet indenken dat er een tijd is geweest zónder terreurdreiging. Het ontbreekt Generatie Z aan een stabiele wereld.

De ogen zijn intussen steeds meer gericht op Generatie Z nu ze langzaamaan aan de slag op de werkvloer.

Wat kunnen we van deze generatie verwachten?

Deze generatie is opgegroeid in economisch slechte tijden, daardoor staan ze realistisch in het leven. Dat maakt dat velen het idee hebben dat ze moeten zorgen dat ze een goede baan hebben, omdat je een baan zo weer kunt verliezen. Want dat soort verhalen hoorden ze van ouders en buren, ze hadden de kans ontslagen te worden.
Deze generatie gaat ervoor om de opleiding die ze volgen binnen de gestelde tijd af te ronden en ondertussen te bouwen aan een mooi cv. Maar iedereen werkt hard, dus het gevoel van concurrentie is continu aanwezig.

Zekerheid

Tussen je tiende en vijfentwintigste vorm je een set normen en waarden die je de rest van je leven vasthoudt. Groepen leeftijdsgenoten maken dezelfde maatschappelijke ontwikkelingen door. Dit leidt tot gedeelde kenmerken van een generatie. Het beeld van generatie Z is nog niet compleet en ontwikkelt zich nog. Toch zijn er nu al opvallende bevindingen.

Zo zoekt Gen Z naar zekerheid op de werkvloer. Net als de voorgaande generatie vinden ze passie voor het werk het allerbelangrijkste. Maar anders bij generatie Z dan bij hun voorgangers is dat deze passie gevolgd wordt door werkzekerheid. Dit kwam bij de millennials niet in de top vijf voor.

Deze hang naar zekerheid wordt versterkt door het leenstelsel dat in 2015 is ingevoerd. Het is belangrijk om direct af te studeren en de goede keuzes te maken, anders kost het veel geld.
Om zekerheid te krijgen, willen veel Z’ers aan de slag bij een multinational of een groot bedrijf.

Touwtjes in handen houden

Tegenover dit beeld staat dat een ander deel van de generatie Z juist voor zichzelf aan de slag willen. Ze willen de touwtjes in eigen hand hebben. Dit heeft te maken met de verheerlijking van het maakbaarheidsdenken, gevoed met de vele succesverhalen uit Silicon Valley. Het past ook in het beeld van zekerheid: voor jezelf beginnen, betekent controle hebben over je professionele leven.

 

Bron: Kooyman, J. (2019, May 8). ‘Generatie Z’ gaat door, door, door. Van: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/08/generatie-z-gaat-door-door-door-a3959505

Scroll naar boven